15 серпня 2022, 10:36, Україна

Гранти до 7-8 млн грн для аграріїв: в Ощадбанку розповіли, як отримати

За її словами, Уряд представив шість грантових проєктів, з яких чотири будуть актуальними для представників агросектора. До них належать:

  • грант або мікрогрант на власну справу, спрямований на створення нових робочих місць, підтримку наявного та створення нового бізнесу. Сума грантових коштів — до 250 тис. грн. Отримати їх можуть як діючі підприємства та підприємці, так і фізичні особи, які мають на меті створення власного бізнесу;
  • грант на створення теплиць, орієнтований на розвиток тепличного господарства. Сума, яку можна отримати, — до 7 млн грн на 1,6-2,4 га;
  • грант на створення садів та виноградників. Фінансування може становити від 140 тис. до 400 тис. грн за 1 га, але не більше 70% вартості проєкту висадки насаджень;
  • грант на створення або розвиток переробних компаній. Фінансування становить до 8 млн грн (без урахування ПДВ), за умови обов’язкової участі 30% власних коштів від загальної суми проєкту для першої тисячі заяв, для всіх наступних заяв — до 50% вартості проєкту. Тобто, якщо грантоотримувач одержить 8 млн грн, то приблизно 5,7 млн грн має становити власний внесок з ПДВ.

«На мою думку, програма має більше соціальну мету — підтримати не лише бізнес, а й громадян, не просто надавши разову грошову допомогу, а створюючи нові робочі місця. Від цього й назва «єРобота». Кожен із грантів передбачає створення, як мінімум, двох робочих місць», — зауважила Юлія Жуланова.

Вона уточнила, що поточні умови для гранту на теплицю площею 2,4 га передбачають створення сорока робочих місць. Щодо садів  кількість варіюється залежно від виду насаджень.

«Якщо, наприклад, говорити про вишню і грушу, то кількість постійних співробітників і сезонних буде відрізнятись. Детальна інформація є в постанові КМУ про кількість постійних та сезонних працівників з урахуванням культур насаджень», — додала експертка.

Наразі терміни, коли саме мають бути утворені робочі місця отримувачами гранту, є необмеженими для переробки та мікрогрантів. Для отримання мікрогранту в бізнес-плані підприємець вказує, на якому етапі планує працевлаштувати нових робітників.

Читати по темі: Кредитування аграріїв від Ощадбанку в умовах воєнного стану

Для теплиць, садів та виноградників штат збільшується в міру реалізації проєкту та передбачає сезонних працівників. 

При цьому в кожному з видів грантів передбачено контроль цільового використання державних коштів.  

Наприклад, для мікрогрантів є чотири основні напрями, на які можна отримати кошти:

  • Придбання обладнання для проведення господарської діяльності. 
  • Закупівля сировини та матеріалів. 
  • Оренда приміщення за умови, що вона становитиме не більше 25% гранту.
  • Фінансування лізингу чи повернення лізингових платежів.

«Треба уважно формулювати цілі в проєктній документації, вони обов’язково мають відповідати умовам програм», — наголосила Юлія Жуланова.

За її словами, щодо програми під теплиці, сади та виноградники, то цільове призначення коштів має бути показано в документах грантоотримувача. Наприклад, у плані насаджень для грантів на сади та виноградарство або в документі під назвою «проєкт модульної теплиці» — для грантів на теплиці. В проєктних документах потрібно чітко визначити об’єкти, що плануються до придбання, та їх вартість, оскільки грантові кошти можна буде витрачати лише в рамках зазначених сум та цілей, визначених проєктом.

«Хоч варто зауважити, що гранти на сади та теплиці поки що одні з найменш популярних. Зумовлено це двома причинами: перша — сезонність, а друга — це те, що бізнес-план та інша грантова документація мають бути підготовлені спеціалістами в цій сфері. Відповідно, потрібен час для підготовки документації та розрахунків», — каже експертка. 

Водночас гранти на переробку популярніші через максимально спрощену проєктну документацію та необмежений перелік галузей, що можуть взяти участь у програмі. Понад 400 запитів було подано в першій хвилі програми.