3 серпня 2022, 13:28, Технології

Британські дослідники запропонували новий підхід для оцінювання ґрунту навзамін балу бонітету

Про це повідомляє phys.org.

«На тлі досягнення у Великобританії рекордних температур та найпосушливіших умов цього літа (з 1976 року) тривають занепокоєння щодо продовольчої безпеки, середовищ існування дикої природи та біорізноманіття. Питання здоров'я ґрунту стало життєво важливішим та складнішим, ніж будь-коли», — йдеться в повідомленні.

Сучасні підходи оцінювання ґрунту спираються на його індивідуальні властивості, які використовують, щоб визначити бал бонітету. Але дослідники стверджують, що такий бал не відображає повну інформацію про стан ґрунту.

«Подібно до того, що не існує єдиного показника для оцінювання здоров’я людини, ми не повинні покладатися на єдину оцінку здоров’я ґрунту (бал бонітету). Потрібна низка показників, щоб зрозуміти покращується чи погіршується ґрунт», — прокоментував доктор Ден Еванс, науковий співробітник Кренфілдського університету.

Читати: Оптимізація азотного живлення, органічні добрива, деструктори: досвід агрохолдингів

Загальносистемний підхід, який пропонують британські дослідники, заснований на новій ієрархічній системі, що базується на вимірі чотирьох базових показників:

  • Ознаки життя (Signs of Life) — характеристика організмів, що існують у ґрунті
  • Ознаки функції (Signs of Function) — ступінь, до якої ґрунти перетворюють матеріали (прим. ред. — рослинні рештки, добрива тощо)
  • Ознаки комплексності (Signs of Complexity) — ступінь зв’язку та взаємозалежності компонентів ґрунту
  • Ознаки реагування (Signs of Emergence) — ступінь реагування ґрунтів на численні стресові фактори та їх відновлення

Саша Муні, професор фізики ґрунту в Університеті Ноттінгема, додав, що такий підхід можна застосувати до всіх ґрунтів, що наблизить нас до розуміння «цілої картини» ґрунтової системи.

«Важко недооцінити важливість наявності здорової ґрунтової системи — вона підтримує дику природу та біорізноманіття, зменшує ризики повеней, накопичує вуглець і забезпечує нам продовольчу безпеку. Перехід до цієї нової моделі оцінки допоможе землекористувачам і урядам перейти до сталого управління глобальними ґрунтовими ресурсами», — підсумував профессор Гарріс.

Нагадаємо, експерт розвінчав міфи про вищу врожайність безостих сортів порівняно з остистими.

Читати також: