29 липня 2022, 13:36, Урожай

На Чернігівщині почали збирати зернові, урожай не продають — чекають на ціну

Про це повідомляє Суспільне.

Як зазначається у повідомленні, біля села Рівнопілля збирають врожай зернових: 70 гектарів пшениці та десять — соняшнику. На ділянці працює один комбайн, ще два — біля села Боромики, де розташована основна частина земель господарства.

«Обробляємо десь до півтори тисячі га землі. В основному займаємося виробництвом картоплі, а на сівозміну йде пшениця, люпин, кукурудза, соняшник», — розповідає Микола Пономаренко, власник СТОВ «Десна».

Рівнопілля було в окупації, тут велися бойові дії. 2 квітня росіяни вийшли з села, а наступного дня, розповідає Микола Пономаренко, він зібрав своїх працівників. Загалом це 48 людей, троє з них — в ЗСУ.

«Людям об’явив: що будем робити? Беремо зброю й ідемо захищати землю? Чи будемо обробляти землю, те що вміємо? Одразу сказали: «Ну так, а воронки, а міни?». Я сказав: "Дослідити й будемо приступати», — розповів керівник господарства.

Комбайнер Леонід Потапенко каже, що не сумнівався, чи виходити в поле, але головне — дивитися, щоб не було вирв від снарядів.

«Боїмось, але хліб же зібрати треба. Ми своїми руками його посіяли, своїми виростили, його з треба змолотити, зібрати, продати, щоб зарплата ж була, все щоб було», — розповідає Леонід.

Зерно, яке зібрали, відвозять до зерносховища. Микола Пономаренко каже, через подорожчання пального, добрив, засобів захисту та підживлення собівартість становить 4500 грн/т. А закупка 3000-3800 грн/т. Якщо продати зерно зараз, наступного року не матимуть, за що сіяти. Тому частину його продадуть, а частину зарезервують до наступної посівної.

Читати також: Ціни на зерно в Україні можуть зрости з відкриттям портів