21 липня 2022, 16:46, Насіння

Названо критерії вибору сорту озимої пшениці відповідно до зони вирощування

Про це йдеться у матеріалі «Чому без озимої пшениці у сезоні 2022-23 не обійтися? Аргументи фахівця» на SuperAgronom.com.

Як зазначає Сергій Старишко, заступник директора корпорації «Степова», хоч експорт зерна наразі ускладнений, але вже є багато напрацювань, щоб розв’язати це питання, тож він буде розширюватися. До того ж, світ буде шукати шляхи доставки зерна, щоб запобігти голоду.

За його словами, в асортименті корпорації «Степова» на сьогодні 9 вітчизняних сортів озимої пшениці одеської та миронівської селекції. 

Фахівець радить зважати у виборі сорту на такі характеристики:

  • Посухостійкість

«У північних та північно-західних регіонах водний режим кращий, ніж у Степу, де ми вирощуємо сорти озимої пшениці. Та все ж, до вибору сортів для вирощування і продажу ми завжди підходимо зважаючи на посухостійкість. Волога у нас — лімітуючий чинник. Тож, сорти, які пройшли відбір за критерієм посухостійкості в нас у Степу, будуть добре себе почувати і в інших зонах. Наразі всі сорти озимої пшениці, які продає «Степова» є посухостійкими», — відмітив Сергій Старишко.

Для випробування в компанії беруть по півтонни 5-7 сортів високих репродукцій і висіваючи, порівнюють за посухостійкістю та врожайністю.

  • Висота рослин

У зонах, де багато опадів, Сергій Старишко радить обирати низькорослі сорти або навіть карликові. Оскільки в період дозрівання є ризик вилягання високорослих сортів, особливо, якщо внесена велика кількість добрив. Для Степу карликові сорти не рекомендовані, на що теж є причини.

«Якщо сума ефективних температур навесні буде більшою, ніж зазвичай, що часто спостерігається в Степу, є ризик, що карликові сорти сформують настільки низькі стебла і це унеможливить процес збирання», — пояснив експерт.

Існує тенденція, коли аграрії обирають сорти, які на вегетативну масу використовують дещо менше вологи, більше — на генеративні органи. Тобто більш економно витрачають вологу. В асортименті компанії «Степова» теж є такі. Це новий сорт Фортеця, а також середньостиглі сорти Катруся ОдеськаОранта Одеська і Октава Одеська. Вони не зовсім короткостеблі, але нижчі порівняно до традиційних сортів, висота — 84-95 см (Катруся Одеська) та 104-112 см (Оранта і Октава Одеські).

Для прикладу, висота сорту Фортеця на 20 см нижча від сорту Богдана і становить 90-95 см.

Вітчизняне насінництво: стан галузі, ціноутворення та потреба в держпідтримці

Читати

Лідерами продажу серед безостих сортів є Подолянка і Богдана, вони є типово середньорослими, морозостійкі і посухостійкі. Зокрема, Богдана характеризується середньою стійкістю до основних хвороб, не вилягає, має досить товсту соломину, придатна до інтенсивної технології вирощування. Популярна по всій території України.

Подолянка — середньостиглий сорт, який, за словами Сергія Старишка, є більш універсальним. Урожайність цього сорту не знижується навіть за розміщення після соняшника. Тобто, є можливість розміщувати її як за кращими, так і за гіршими попередниками без втрати продуктивності.

  • Стійкість до хвороб

Зважати потрібно на те, що основні хвороби різняться залежно від ґрунтово-кліматичних умов.

«У Степу переважають сажкові хвороби, фузаріоз проявляється лише за умови пізніх опадів. Що стосується сажкових хвороб, вони зберігаються на насінні, а тому важливо купувати його в господарствах, де ведеться постійний контроль за поширенням цих хвороб. У Степовій ми кожні 3-4 роки міняємо протруювач, щоб уникнути прояву резистентності патогенів. Користуємося багатокомпонентними препаратами. Зазвичай, проводимо не менше двох фунгіцидних обробок для боротьби з комплексом хвороб», — каже Сергій Старишко.

Всі сорти озимої пшениці, які вирощують в компанії, характеризуються високими балами стійкості до основних хвороб. Сорти, що не пройшли випробування за критерієм на полях Степової, виключаються для запобігання акумуляції інфекції в ґрунті.

  • Морозостійкість

Особливість Степу — різко континентальний клімат, коли холодно взимку та спекотно влітку. Часто трапляються безсніжні зими.

«Всі сорти, які ми вирощуємо, загартовуються в таких умовах. І якраз-таки клімат є причиною, чому у Степу не користуються популярністю іноземні сорти. Справа в тому, що вони зазвичай вирощуються і проходять випробування у більш м’якому кліматі. Цьогоріч, наприклад, в нас «провалилися» всі іноземні сорти», — пояснює Сергій Старишко.

І додає, що сорти одеської селекції завжди вигідно відрізнялися високою посухо- і морозостійкістю, тому користуються більшим попитом. Миронівські сорти — інший екотип, зазвичай відрізняються високорослістю.

Читати також: Виробництво пшениці, кукурудзи, ячменю в Україні за 1991-2021 рр.