21 липня 2022, 13:46, ЗЗР

Експерт окреслив особливості фунгіцидного захисту соняшнику в сезоні-2022

Про це йдеться у матеріалі «Фунгіцидний захист соняшника в сезоні 2022» на SuperAgronom.com.

Як зазначає Олександр Котигора, менеджер з розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group, обираючи фунгіцид, слід насамперед звертати увагу на:

  • фітосанітарний стан поля;
  • прогнозований розвиток інфекції;
  • технологію вирощування культури;
  • ґрунтово-кліматичні умови регіону.

Факти про 10 найбільш поширених хвороб соняшника

Читати

Обирати фунгіцид потрібно з огляду на заплановану врожайність, строки посіву, попередник, тип ґрунту, фітосанітарний стан поля, основні проблеми минулого року, агрокліматичні умови, які складаються протягом вегетаційного періоду.

«На ранніх етапах  захист соняшнику проводиться приблизно у фазу 6-10 листків. При першому внесенні фахівець рекомендує вносити бакову суміш: Абсолют (карбендазим, 500 г/л) 0,5 л/га + Парацельс (флутріафол, 250 г/л) 0,5 л/га. Друге внесення він радить робити у фазу зірочки. Це найкраща фаза для захисту соняшника на другому етапі внесення. Для цього Олександр Котигора рекомендує бакову суміш: Старк (азоксистробін, 250 г/л) 0,4 л/га + Спліт (дифеноконазол, 250 г/л) 0,4 л/га», — каже Олександр Котигора.

І наголошує, що є різниця між одноразовим і дворазовим внесенням фунгіциду, адже якщо захищати соняшник протягом повного вегетаційного періоду, то результат буде найкращий.

«Компанія LNZ Group в рамках проекту Mini Hub, що проводився у різних регіонах України, отримала такі дані за 3 роки на більше ніж 10 ділянках. При використанні одного захисту на соняшник — прибавка врожаю становить від 0,2 до 0,3 т/га. А  при двократному внесенні фунгіцидів — прибавка урожаю становить 0,5-0,6 т/га», — зазначає експерт.

Норми внесення Олександр Котигора радить визначати залежно від мети обробки. Профілактичне  застосування має на меті не допустити взаємодію фітопатогенних організмів з тканинами рослини до її ураження. В цьому випадку варто використовувати мінімальну норму препарату. Терапевтична дія фунгіцидів передбачає запобігання розвитку патологічного процесу і виникненню симптомів хвороби на уражених органах рослини. В цьому випадку слід працювати у повній нормі препарату.

Читати також: 7 новинок гібридів соняшнику, стійких до посухи, хвороб та з високим потенціалом, — німецька селекція в Україні