11 липня 2022, 16:51, Урожай

Стан посівів кукурудзи у південних та східних районах Дніпропетровщини критичний, — НААН

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики з посиланням на результати моніторингу фахівцями ДУ Інститут зернових культур НААН (Дніпропетровська обл.).

Проведений науковцями біометричний моніторинг стану посівів кукурудзи в регіоні показав, що у гібридів скоростиглих груп за раннього строку сівби (середина третьої декади квітня) розпочався генеративний період — у ранньостиглих гібридів настала фаза «цвітіння волоті» (50% рослин), а у середньоранніх гібридів — «повне викидання волоті» (75 % рослин). У середньостиглих і середньопізніх гібридів за цього строку сівби фаза «викидання волоті» очікується через 3-5 діб.

За оптимального строку сівби (середина першої декади травня) у ранньостиглих і середньоранніх гібридів спостерігається фаза «початок викидання волоті» (30 і 10% рослин відповідно). Гібриди інших груп стиглості за оптимального та пізнього строків сівби перебувають на стадії вегетативного розвитку рослин.

Агробіологічне обстеження стану посівів кукурудзи показало, що на біометричні параметри рослин продовжують впливати технологічні та сортові особливості вирощування.

Погодні умови та їх вплив на захист рослин. Досвід і поради аграріїв

Читати

Під час обстеження науковцями встановлено, що найбільш інтенсивно розвивались рослини за раннього строку сівби, зокрема за показниками висоти рослин, площі листкової поверхні порівняно з рослинами більш пізніх строків сівби. При цьому за всіх строків сівби у рослин зберігається велика кількість функціонуючого зеленого листя — з 10-14 шт. (ранній строк) до 12-14 шт. (пізній строк), спостерігається також біологічно зумовлене засихання 4-7 листків нижнього ярусу.

Як зазначають науковці, в останній тиждень спостерігається аномально висока температура повітря (31-33 °С) під час початку цвітіння чоловічих і жіночих суцвіть скоростиглих біотипів кукурудзи за раннього строку сівби, що може негативно вплинути на процеси запліднення качана.

За дефіциту продуктивної вологи у ґрунті та наявної гідротермічної ситуації в останні дні спостерігається також часткова тимчасова втрата тургору у листя кукурудзи, його скручування у денні години за його відновлення у нічні.

Загалом виходячи з агрометеорологічної та біометричної ситуації, фахівці констатують, що стан посівів кукурудзи в північних, західних і центральних районах Дніпропетровської області можна характеризувати як задовільний, а в південних і східних — як критичний.