7 липня 2022, 09:03, Урожай

На Полтавщині розпочалось збирання ранніх сортів зернових, через посуху врожай менший минулорічного

Як пише видання, Полтавському краю, можна сказати, пощастило, адже окупанти спромоглися зайти тільки на незначну частину території Полтавщини, яка на півночі межує із Сумщиною. Та й то перебували вони там наприкінці лютого — на початку березня буквально лічені дні. Завдяки потужним ударам підрозділів ЗСУ й тероборони, рашисти полишили ці землі.

У NASA визначили, скільки сільгоспугідь окуповано в Україні

Читати

Це дало змогу аграріям Полтавщини посіяти практично все, що вони запланували. Та й озимий клин ранніх зернових під урожай нинішнього року порівняно з минулорічним було збільшено на 7%.

За оперативними даними департаменту агропромислового розвитку ОВА, у перші дні жнивної кампанії на Полтавщині озимої пшениці було зібрано на площі 150 гектарів. Її середня врожайність становила 3,6 т/га. Показник поки що далекий від рекордного.

Однак місцеві аграрії сподіваються надалі на краще, адже почали збирати здебільшого ранньостиглі сорти, налив зерна у яких проходив переважно за бездощів'я, що тривало майже два місяці.

Погодні умови та їх вплив на захист рослин. Досвід і поради аграріїв

Читати

Рясні дощі пройшли пізніше й «підняли» насамперед пшениці пізніх сортів, але вони, за висловлюваннями самих хліборобів, «іще зелені». На думку фахівців профільного департаменту ОВА, масове збирання ранніх зернових почнеться вже з другої декади липня.

Врожайність гороху в одному з господарств регіону становила 3,0 т/га, озимого ріпаку — 1,95 т/га.

Загалом більшість аграріїв краю вважають, що врожайність ранніх зернових і зернобобових на Полтавщині цьогоріч буде середньою. Хоча й достатньою для задоволення потреб не лише свого регіону.

Більше турбують ціни на збіжжя. Іще досі у багатьох не розпроданий минулорічний урожай, а треба вже шукати місце під зерно нинішнього.

Як цитує видання слова Віктора Галича, керівника ФГ «Господар», заступника голови обласної Асоціації фермерів і приватних землевласників, доходить до того, що за тонну ячменю нині дають не більш як 1200 гривень, а за тонну пшениці готівкою пропонують 2300 грн. Тобто добірне зерно порівняно з минулорічними цінами подешевшало в рази. Тоді як вартість пального, запчастин до техніки, добрив, засобів захисту рослин одразу підскочила.