4 липня 2022, 12:00, Україна

Відродження гусениць стеблового кукурудзяного метелика відмічено в трьох областях

Про це йдеться у фітосанітарному звіті Держпродспоживслужби станом на 30 червня.

Гусеницями у Дніпропетровській, Одеській та Чернігівській областях заселено 1-10% обстежених площ, пошкоджено до 3% рослин за чисельності 0,3-0,5 гусениці на кожну.

«При вологості нижче 30% з підвищеною температурою понад 30ºС більшість яйцекладок гине», — зазначають у Держпродспоживслужбі.

У Чернівецькій області у посівах кукурудзи (0,1 тис. га) личинками західного кукурудзяного жука пошкоджено 5-8% рослин. Серед інших шкідників в області поширена злакова попелиця, якою заселено 20% площ, 4-10% рослин.

Читати: Погодні умови та їх вплив на захист рослин. Досвід і поради аграріїв

Щодо хвороб, то в посівах у Київській, Миколаївській та Полтавській областях був відмічений гельмінтоспоріоз, яким уражено 2-5% рослин.

Для обмеження шкідливості стеблового (кукурудзяного) метелика на початку та під час масового відкладання яєць у Держпродспоживслужбі рекомендують проводити випуск трихограми в нормі 50-100 тис. самиць, а крім того, операції зі знищення бур’янів та квітучих нектароносів.

«При виявлені гусениць шкідника за чисельності 1-2 екз на рослину або 6-8% заселених рослин у фазах 6-8 листків - викидання волоті, необхідно проводити обприскування посівів дозволеними до використання інсектицидами», — йдеться у звіті.

Нагадаємо, фахівці розповіли про вплив спеки та коливання температур на ефективність пестицидних обробок.