2 липня 2022, 14:14, ЗЗР

Фахівці розповіли про вплив спеки та коливання температур на ефективність пестицидних обробок

Про це йдеться у матеріалі «Погодні умови та їх вплив на захист рослин. Досвід і поради аграріїв» на SuperAgronom.com.

Зокрема зазначається, що в холодну або спекотну погоду засоби захисту рослин знижують свою ефективність. 

Експерти пояснили, які фактори спричиняють пасинкування кукурудзи

Читати

Це пояснюється тим, що в посушливих умовах рослини відчувають стрес, що негативно впливає на поглинання препарату ними. Зокрема, сповільнюється швидкість руху соку в рослинах. Крім того, захищаючи себе від посухи, рослини закривають продихи. Тож, залишаючись на поверхні листка, препарат швидко випаровується. 

Водночас обприскувати у спекотну пору не бажано й тому, що дія багатьох контактних препаратів за підвищення температур посилюється. З одного боку це добре, адже цільовий об’єкт обробки буде знешкоджений ще швидше, але з’являється ризик опіків культури.

Тому, коли температура повітря перевищує позначку 25°C, фахівці радять відкласти обприскування. Але що робити, коли фаза розвитку бур’яну або стадія розвитку хвороби чи шкідника вже «напрошується» і завтра може бути вже пізно? 

«У випадку довготривалої посухи обприскування слід проводити лише в вечірні, ранкові та нічні частини доби, коли добова відносна вологість повітря найвища. У разі випадання довготривалих опадів, які не дають можливості провести захист рослин, потрібно моніторити прогноз погоди і посіви на наявність хвороб і шкідників, фази розвитку бур’янів, проводити коригування діючих речовин та їхніх норм внесення», Юрій Баранчук, менеджер з агротехнологій LNZ Group.

Однак псують результат не лише високі температури, а й низькі. В компанії A.G.R. Group за температури нижче 12°С з фунгіцидами та гербіцидами не працюють. Особливо, якщо мова йде про гормональні препарати. Відмінусувати ефект від дії препаратів можуть також перепади нічних температур, але спрогнозувати такий сценарій вкрай важко.

«Цьогоріч через те, що у травні й на початку червня вночі різко мінялися температури, ґрунтові гербіциди спрацювали не так, як очікувалось. А щодо критично високих температур, то за дві години до настання 25°С варто припинити обприскування. Звісно, деякі гербіциди суцільної дії можуть працювати за вищої температури, але потрібно брати до уваги вологість повітря. Якщо за високої температури вона менше 40%, це теж вплине на результат», — радить Іван Войко, головний агроном A.G.R. Group.

Читати також: Насіння і ЗЗР у наявності: інтернет-магазин LNZ Web продовжує роботу