29 червня 2022, 09:00, ЗЗР

Експерти озвучили методи застосування ЗЗР для уникнення появи резистентності

Про це повідомляють в Агродепартаменті компанії LNZ Group.

«Одним з таких методів є застосування бакових сумішей — це загальний розчин різних (зазвичай двох-трьох) пестицидів», — говорять в Агродепартаменті LNZ Group.

Серед переваг бакових сумішей фахівці виокремлюють такі:

  • більш ефективне використання техніки та обладнання;
  • зниження витрат на застосування;
  • посилення ефекту проти найбільш розповсюджених шкодочинних об'єктів;
  • зниження ризику виникнення резистентності;
  • зменшення механічних пошкоджень культури;
  • зниження переущільнення ґрунту.

«Однак при змішуванні різних препаратів існують певні ризики. Зокрема, у процесі самостійного приготування можуть змінитися фізико-хімічні властивості компонентів і зросте їхня фітотоксичність. Також на остаточний результат можуть вплинути й інші фактори: погодні умови, температура і м’якість води для суміші, неправильна послідовність змішування, несумісність компонентів», — пояснюють фахівці.

Для змішування із ЗЗР підходять далеко не всі добрива й мікроелементи. Для прикладу, фахівці LNZ Group не рекомендують змішувати масляні препарати з добривами, що містять бор (В), кальцієві добрива з добривами, що містять багато фосфору (Р) і сірки (S). Препарати, що містять кальцій (Са) не можна змішувати з такими мікроелементами, як залізо (Fe), цинк (Zn), магній (Mg) та Марганець (Mn).

«Не варто поєднувати два або більше складних рідких добрив: кожне з них вже збалансоване за складом. Однак пам’ятайте, що бакові суміші добрив і регуляторів росту є одними з найбільш ефективних», — зазначають в Агродепартаменті.

Серед ознак несумісності речовин суміші — пошаровий поділ робочої рідини, утворення піни або осаду. На якість бакової суміші суттєво може вплинути вода, що використовується для її приготування. Загалом бакові суміші можна поділити на такі групи:

  • суміші однофункціональних препаратів (наприклад, гербіцид+гербіцид), що мають різну дію (системний+контактний тощо);
  • суміші різнофункціональних препаратів для одночасного знищення шкодочинних об’єктів або явищ (гербіцид+фунгіцид, фунгіцид+ретардант тощо);
  • суміші гранульованих або порошкоподібних мінеральних добрив і пестицидів;
  • суміші рідких добрив з пестицидами, ретардантами, мікродобривами.

Ефективність робочих розчинів пестицидів і ретардантів може підвищуватися за рахунок: додавання невеликих кількостей мінеральних добрив 4-10 кг/га (переважно азотних), просочування твердих добрив рідкими пестицидами, суміші добрив і пестицидів для внесення з поливною водою. 

Для прикладу ефективності роботи бакових сумішей фахівці Агродепартаменту LNZ Group наводять засоби для контролю поширених хвороб соняшнику, здатних завдавати шкоди протягом усього періоду вегетації та знижувати врожайність на 30-50%. А в окремих випадках майже повністю знищувати урожай. 

«Для контролю широкого спектру хвороб на посівах соняшнику рекомендуємо застосування бакової суміші фунгіцидів ДОТ (ципроконазол, 80 г/л + пропіконазол, 250 г/л) 0,5 л/га + Старк (азоксистробін, 250 г/л) 0,8-1,0 л/га від бренду DEFENDA. Таке поєднання діючих речовин з контактною лікувальною та системною діями дозволить локалізувати поширення хвороб на неуражені частини та характеризується пролонгованою дією. До того ж, цю бакову суміш фунгіцидів можна вносити разом із інсектицидами», — говорять фахівці.

Спеціалісти додають, що застосування діючих речовин з групи стробілуринів, крім фунгіцидного ефекту має фізіологічний, а тому їх застосування слід обмежити за умов температур понад +25°С та за умов посухи. Крім того, при другому внесенні перед початком цвітіння рекомендовано застосування інсектицидів, наприклад, Престо та Бомбардир Дуо. З досвіду фахівців, дві фунгіцидні обробітки та дві інсектицидні забезпечать ефективний захист від шкідників та хвороб.

Нагадаємо, у НААН запропонували провести дослідження за напрямом декарбонізації за органічного виробництва.