24 червня 2022, 15:00, Добрива

Аграрій розповів, як в господарстві вирішили проблему з нестачею азотних добрив

Про це у інтерв’ю для SuperAgronom.com розповів Олег Фурманець, головний агроном ТОВ «Захід Агропром».

«Ми зіткнулися з жорстким дефіцитом деяких ресурсів. Навіть незважаючи на те, що проводили усі тендери, ще починаючи з осені, й під сезон до початку війни були законтрактовані усі оборотні ресурси. Однак більша частина з них планувалась на доставку в березні. Відповідно, багато чого до нас не дісталось. Найбільш болюче і значиме — безводний аміак. Ми працювали з ним уже декілька сезонів, технології були розплановані з урахуванням цього добрива. Тож виникли питання з усією азотною групою», — зазначив пан Олег.

У господарстві завжди вносять безводний аміак за 2 тижні до сівби передусім під кукурудзу. Він був законтрактований і навіть вагони з ним перетнули кордон, але вони опинились у Конотопі, який був окупований буквально у перші дні.

«Чим закінчиться історія, так і не знаємо. Можливо, вагони пізніше «знайдуться», а можливо, ми їх так і не побачимо разом із коштами… А тим часом ми змушені підлаштовуватись під ситуацію. Передусім удвічі зменшили загальну площу посівів кукурудзи від запланованої. І це не лише через нестачу азотних добрив. Другий фактор — як отриманий урожай сушити і вивозити. Це спільна проблема для всієї України. Хоч у нас елеватори вільні, перехідних залишків майже не було, але проблема буде, це очевидно», — розповів Олег Фурманець.

З добривами ситуацію вдалося вирішити завдяки тому, що підприємство встигло завезти аміачну селітру.

«На той момент ми мали вже аміачну селітру (тут пощастило — останні вагони з нею також заходили буквально на межі початку війни, але встигли «проскочити), яку планували під озимі внести. Також були забезпечені й комплексними добривами, які планували під сівбу ярих. Наявний був у нас і сульфат амонію, але по ньому ніяких робіт не починали, бо вже зрозуміло було, що посівна і сезон підуть шкереберть. Загалом розподілили те, що мали, на те, що відсіяли. В тому числі на кукурудзу, щоб замінити безводний аміак. Трохи не додалось із запланованого на пшеницю, трохи на інші культури. Шукали найбільш оптимальний компромісний варіант», — каже головний агроном .

Він зазначає, що по інерції на вироблених ґрунтах можна ще відпрацювати пару сезонів, але це ж яма. І потім із неї якось треба буде виходити, компенсувати, відпрацювати.