23 червня 2022, 13:35, Технології

Технології точного землеробства дозволили зекономити 250 тонн азотних добрив — ІМК

Про це розповів керівник відділу R&D Олексій Місюра на сторінці компанії ІМК у facebook.

«У попередні роки завдяки цій технології ми здебільшого підвищували врожайність у високопродуктивних зонах поля. А у сезоні-2022 військові дії змусили нас застосувати й інший підхід до цієї технології: економія в зонах низької продуктивності поля (де зменшення норми найменше впливає на врожайність культур) дозволила зекономити 250 тонн азотних добрив. В умовах війни, коли справдились очікувані проблеми з постачанням, це суттєво», — поділився Олексій Місюра.

Він зазначив, що потенційно 45% площ, які обробляють підприємства ІМК, підходять для використання технологій точного землеробства. В компанії планують повністю автоматизувати створення карт-завдань для внесення добрив та сівби. Наразі карти здебільшого малюють вручну в ГІС програмах. Серед інших планів ІМК щодо впровадження технологій точного землеробства:

  • Провести ширше випробування технологій сканування листової поверхні з одночасним внесенням добрив. 
  • Спробувати масштабно впровадити обприскування посівів дронами. 

«Сьогодні ж ми точно не знаємо, чи дозволять в Чернігівській і Сумській областях використання сільськогосподарської авіації. Це спонукає глибше замислитися про пошук альтернативи», — каже фахівець.

  • Провести меліорацію кислих ґрунтів на полях Чернігівського кластера ІМК.

Це важливо для відновлення й покращення їхньої продуктивності, зазначив Олексій Місюра. Наразі проведений аналіз ґрунту на 8 тис. га, створені карти-завдання, на частині площ внесені меліоранти. Проте вторгнення росії на територію України перетворило ці поля на арену бойових дій, через що проєкт відклали, можливо, до наступного року.

Читати також: Міни на полях шукатимуть безпілотники — розробка вінницьких науковців