22 червня 2022, 12:00, Світ

Польські фахівці назвали ефективні пастки для моніторингу шкідників

Про це повідомляє gieldarolna.pl.

Наші польські колеги наводять приклади таких пасток. Це, зокрема:

  • Жовті посудини або клейові дошки.

«Прості методи, які дозволяють стежити за активністю шкідників за невеликі гроші. Колір — зазвичай жовтий, який приваблює комах. У ріпаку найчастіше виставляють різнокольорові ловні посудини, а клейові дошки використовують, наприклад, для боротьби з чисельністю злакової мухи, шведської мухи, західного кукурудзяного жука, шкідників ріпаку, хоча найчастіше вони зустрічаються в тунельних посівах», — йдеться в повідомленні.

  • Пастки-приманки, що приваблюють комах

Такі пастки прості у виготовленні і часто використовуються в домашніх умовах на садових культурах. Засобом, що приваблює шкідників, може бути, наприклад, рослина або препарат з приманкою. Такі пастки часто застосовують у боротьбі з равликами, де використовується ємність, наповнена пивом, яке приваблює молюсків. 

  • Феромонові пастки

Працюють завдяки синтетичним сполукам, відповідним запаху феромонів самок, завдяки яким виловлюються самці того ж виду. Залучені комахи потрапляють на елемент, покритий клеєм, або в ємність з рідиною, з якої вони не можуть вибратися. Феромонні пастки вибірково діють на певний вид і дозволяють точно визначити момент початку появи шкідника. Такі використовують для відлову західного кукурудзяного жука або стеблового кукурдзяного метелика.

  • Світлові пастки

«Використовуються рідко. Привабливим фактором тут є світло, яке впливає тільки на види, активні вночі. Однак недоліком використання цих типів пасток є те, що вони приваблюють багато видів комах, які часто досить важко відрізнити. Вони не є вибірковими і тому приваблюють навіть ентомофагів», — повідомляють фахівці.

Додається, що на практиці найчастіше використовують кольоровий посуд, а в закритому ґрунті — клейкі дошки. 

У лісовому господарстві частіше використовуються феромонні пастки, корисні при вилові короїдів. Також у садівництві для вилову плодожерок. Ці пастки корисні, якщо існує реальна загроза з боку певного виду — після того, як самці будуть спіймані, самки не відкладуть достатньо яєць і, отже, не матимуть шансів відновити популяцію, додають фахівці.

Нагадаємо, для відновлення родючості ґрунтів після бомбардувань в НААН запропонували вирощування міскантусу гігантського.