7 червня 2022, 10:34, Насіння

Окупанти зіпсували 400 т посадкового матеріалу високих репродукцій Чернігівеліткартоплі

Про це повідомляє Суспільне|Чернігів.

У біолабораторії підприємства «Чернігівеліткартопля» зберігалось 15 тисяч паростків чистого від хвороб посадкового матеріалу картоплі. Місто седнів, де розташоване господарство, перебувало під окупацією понад місяц. За словами завідувача біолабораторії Геннадія Гайструка, навіть у цей період лаборанти приходили на свій страх і ризик і проводили живцювання. І завдяки цьому підприємство зберегло весь матеріал, який був зрештою розмножений і висаджений.

Втім, без наслідків окупації не обійшлося. Вирощений минулого року сортовий посівний матеріал, призначений для цьогорічного врожаю, рашисти забрали, бо майже місяць жили в сховищі, де він зберігалася.

«Але нам пощастило. Адже маємо два склади — один у Седневі, другий — у селі Новому. Завдяки цьому сортовий матеріал був збережений», — каже пан Геннадій.

Загалом, за його словами, окупанти вивезли до 30 тонн картоплі, а 400 тонн сортів високих репродукцій перемішали, і тепер ці бульби не можна використовувати на насіння, їх здадуть на крохмаль. Матиме підприємство збитки й через відсутність збуту, бо продали лише 10% насіння — основні покупці з півдня України.

Прим. Минулої осені SuperAgronom.com побував у гостях підприємства «Чернігівеліткартопля». Як господарювалось у мирний час, можна почитати в наших матеріалах:

Озима пшениця та кукурудза на Чернігівщині: оптимізація технології під конкретний результат

Система живлення кукурудзи на кислих ґрунтах — як підвищити ефективність?

А також відеорепортаж наших колег з Ютуб-каналу Куркуль:

Я-Куркуль! Ігор Шкурко: про меліорацію, добрива та прибуткові культури | ПрАТ «Чернігівеліткартопля»