28 травня 2022, 13:24, Посівна

Прохолодна погода з нетиповим розподілом опадів — аналіз агрометеорологічних умов

Про це свідчить звіт фахівців стосовно агрометеорологічних умов, що склалися в Україні у вказаний період, оприлюднений пресслужбою Мінагрополітики.

На думку фахівців, нетиповість полягала в тому, що у західних та північних областях сумарна кількість опадів за декаду була значно меншою норми, тоді як у більшості районів південних та центральних — переважно близькою до норми або більшою за неї.

Навчання в аграрних вишах під час війни: Сумський національний аграрний університет

Читати

Повідомляється, що за даними науково-дослідних установ НААН середня температура повітря становила 10,6-15,5 °С тепла, що на 0,8-3,1 °С нижче за норму, максимальна температура підвищувалася до 21,2-26,0 °С тепла, поверхня ґрунту у найтепліші дні нагрівалася до 48-60 °С, а мінімальна — знижувалася до 2,0-5,6 °С тепла.

Дощі різної інтенсивності пройшли майже на всій території України. Так, за даними Інституту зрошуваного землеробства НААН, у Херсонській області 18,19, 22, 23 травня сумарна кількість опадів становила 13,6 мм, що близько до декадної норми, а на початку третьої декади травня — до 22,3 мм. У Київській області випало 8 мм, у Львівській — 3,5 мм, у Житомирській — 1 мм опадів.

За даними Укргідрометеоцентру, станом на 20 травня запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному шарі ґрунту на багатьох площах західних (за винятком Волинської), північних, на окремих площах Вінницької, Дніпропетровської, Кіровоградської, Харківської та Херсонської областей були оптимальними (21-40 мм і більше продуктивної вологи). На решті площ вологозапаси були недостатніми (11-20 мм), в багатьох районах Одеської, на окремих площах Херсонської, Донецької, Харківської, Полтавської, Вінницької, Київської, Тернопільської та Волинської областей - незадовільними (менше 10 мм продуктивної вологи).

Аналіз погодних умов в Україні в 2021 році

Читати

Зволоження метрового шару ґрунту під озимими культурами на переважній частині площ західних, північних, окремих районів Вінницької, Кіровоградської та Дніпропетровської областей залишалося оптимальним (129-160 мм і більше). На багатьох площах центральних, окремих районах південних, Сумської, Чернігівської, Тернопільської, Львівської та Волинської областей вологозапаси були задовільними — 86-117 мм продуктивної вологи. У Миколаївській, на багатьох площах Херсонської, окремих районах Запорізької, Одеської, Полтавської та Вінницької областей вологозабезпечення було недостатнім (53-78 мм), місцями у південних районах Одеської та Херсонської областей запаси вологи не перевищували 16-41 мм продуктивної вологи.

Під ранніми яровими зерновими культурами зволоження орного шару ґрунту на багатьох площах західних, північних, окремих площах Вінницької, Полтавської, Дніпропетровської та Харківської областей було на достатньому та оптимальному рівнях (22-40 мм і більше продуктивної вологи). На решті площ зволоження орного шару ґрунту було задовільним — 12-20 мм, місцями в Одеській області — незадовільним (6-10 мм продуктивної вологи).