25 травня 2022, 15:00, Технології

В Україні доцільно вирощувати лише самозапильні сорти інжиру, розповів науковець

Про них та технологію вирощування інжиру в Україні розповів доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко у матеріалі «Вирощування інжиру в Україні: особливості і перспективи» на SuperAgronom.com.

«Інжир вибагливий і невибагливий одночасно. Він швидко вкорінюється, розвиваються пагони і формуються плоди. Водночас інжир теплолюбний, не любить тіні та заморозків. Часто можна прочитати в мережі, що інжир витримує заморозки понад -20°С. Це неправда. Але кліматичні зміни дійсно сприяють поширенню інжиру в наших широтах. До прикладу, раніше і пшеницю в Україні не сіяли пізніше вересня, а зараз сіють. То чому б не вирощувати інжир?», — аргументує Сергій Авраменко.

Сергій Авраменко експериментує з багатьма сортами на Харківщині, відпрацьовуючи різні технології вирощування, щоб адаптувати культуру в українських широтах. У своєму садочку він має понад 100 рослин інжиру різних сортів.

З його слів, інжир — це специфічна культура, у якої багато чого відбувається не так, як в інших рослин. Для прикладу, спочатку на рослині з’являються плоди, потім листя. У субтропіках інжир формує три врожаї за сезон, в Україні — два, що також непогано. 

Цікаво в інжиру відбувається і процес запилення. Природно він комахозапильний, але запилити його може лише оса-бластофага, яка живе в південних широтах. Запилення внутрішнє. На плоді є отвір, куди потрапляє оса-бластофага розміром до 2 мм, запилює його і помирає всередині. Така от життєва історія… Однак існують самозапильні сорти, на які Сергій Авраменко радить звернути увагу через відсутність в Україні природного запилювача. Інакше плодів не дочекатися!