25 травня 2022, 09:00, ЗЗР

Названі заходи боротьби з поширеними хворобами суниці

Про це розповіли фахівці бренду заморожених ягід, овочів та фруктів Tevitta у матеріалі «Найпоширеніші хвороби суниці та боротьба з ними» на Kurkul.com.

За словами менеджера з розвитку агротехнологій LNZ Group Віталія Лапчинського, біла та бура плямистості листків суниць проявляються у вигляді червоно-бурих плям на листках рослин. Розвиток збудника білої плямистості завершується утворенням на вражених тканинах ледве помітного білого нальоту спороношень гриба, а на вражених бурою плямистістю листках, на плямах утворюються чорні подушечки спороношень гриба, внаслідок чого листки висихають. 

«Запобігти розвитку та поширенні хвороби можна обробивши ягідник на початку вегетації 1% бордоською рідиною, а перед цвітінням та після збирання врожаю фунгіцидом КІТЧ, ВГ — діючі речовини (ципродініл, 375 г/кг + флудіоксаніл, 250 г/кг), що запобігає проникненню спорів гриба в тканини рослини та зупиняє ріст міжклітинного та поверхневого міцелію», — пояснив Віталій Лапчинський.

Він додав, що у міру дозрівання врожаю на суничнику можна спостерігати прояви білої, сірої та чорної гнилі.

«Для боротьби зі збудниками білої гнилі рекомендую звернути увагу на фунгіцид Тринол (фенгексамід 500 г/кг) від DEFENDA — високоефективний від сірої гнилі, не викликає резистентності у патогенів та безпечний для довкілля ЗЗР», — радить фахівець.

Після збору плодів та ягід особливої шкоди приносить чорна гниль. На плодах з'являється павутинистий наліт з дрібними чорними кульками де містяться спори. У сприятливих умовах, спори поширюються в саду осідаючи на ягодах та плодах. Під час зберігання чи транспортування, за умов підвищеної вологи, захворювання може масово вражати плоди та ягоди. Щоб вберегти врожай від чорної гнилі, слід:

  • запобігати механічним пошкодженням під час збирання та пакування плодів і ягід;
  • зберігання та транспортування здійснювати з хорошою вентиляцією.

Нагадаємо, названо рішення для контролю злакових бур’янів у посівах соняшника і сої.