20 квітня 2022, 15:15, Добрива

Нестача добрив ускладнюється збідненістю ґрунтів через високі минулорічні врожаї

Про це йдеться у матеріалі «Посівна 2022: основні проблеми та перспективи проведення».

 «Багато хто зіштовхнувся із проблемою нестачі добрив. Тим паче, що минулий сезон був одним із найбільш вдалих, в Україні зібрано рекордний урожай. Відповідно, винесення із ґрунту наявних елементів було також на високому рівні. Тому цьогоріч варто поповнити запаси, але з об’єктивних причин не всі можуть це зробити. Тож дефіцит мінерального живлення може позначитись і на результатах сезону», — пояснює Тарас Корнієнко, заступник головного агронома Агрогрупи «Агрейн».

При цьому він додає, що у «Агрейн» закупили весь обсяг необхідних на нинішній сезон добрив, тож зараз проблем по цьому питанню не мають.

Водночас, за словами пана Тараса, ситуація з добривами ще з осені змусила багатьох переглянути свою сівозміну в бік збільшення площ під культурами, які потребують менших обсягів удобрення. Тобто цьогоріч більше сіятимуть сою, соняшник тощо.

Читати по темі: Захмарні ціни на міндобрива стимулюватимуть технологічний прогрес в агросфері

«Багато аграріїв готувалися ще з осені, переглянули свою сівозміну в бік збільшення площ під культурами, які потребують меншого мінерального живлення. Тобто під соєю й соняшником. Також ці культури дають змогу пізніше сіяти. Відповідно у людей з’являється часовий люфт для своєчасного проведення посівної», — зазначив Тарас Корнієнко.

І додав, що в «Агрейн» теж встигли відреагувати на ситуацію. І навіть частину законтрактованого вже насіння кукурудзи змогли, домовившись із постачальником, замінити на соняшник того ж бренду.

Нагадаємо, що на Чернігівщині виявили 380 тонн азотно-фосфорних калійних добрив, що належать білорусі.

Детальніше про посівну 2022 читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.