17 квітня 2022, 11:30, Україна

Експерти розповіли про поширеність шкідників на посівах зернових культур

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

На 6-22% обстежених площ озимих культур Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Одеської, Полтавської, Тернопільської та Черкаської областей, розміщених після стерньових попередників, триває живлення личинок хлібної жужелиці старших віків, які за чисельності 0,3-1, макс. 3 екз. на м² в осередках Запорізької області пошкодили від 0,5 до 3% рослин. В наступній декаді живлення личинок триватиме. В залежності від погодних умов заляльковування шкідника в південних областях буде проходити наприкінці квітня – в першій декаді травня.

Повсюди в посівах озимих та сходах ярих зернових колосових (Чернівецька обл.) культур продовжується неактивне харчування хлібних блішок, п’явиці, злакових попелиць, цикадок, мух. Шкідниками заселено 3-22, макс. 43% обстежених площ. Середня чисельність 0,2-1 екз. на м². В середньому пошкоджено 0,2-5% рослин. Захисні заходи проти вищевказаних фітофагів необхідно проводити рекомендованими інсектицидами шляхом обприскування крайових смуг або всуціль посівів за перевищення ЕПШ (личинок жужелиці 3-4 і більше, хлібних блішок 30-50, жуків п’явиць 10-30 на м², злакових мух 40-50 екз. на 100 п.с.).

Ефективний контроль шкідників озимого ріпаку навесні — озвучено поради експерта
Читати

У південних областях Степу, осередково Лісостепу в теплі сонячні дні, спостерігається вихід клопа шкідливої черепашки на поверхню листяної підстилки, де їх ураховують по 0,1-2 екз. на м². Переселення фітофага у посіви озимини невідмічене. Масовий переліт клопів з місць зимівлі у посіви відбуватиметься за настання стійкого потепління (за середньодобової температури 16-17°С і вище протягом 3-4 днів).

У посівах зернових культур південних, центральних областей живляться гусениці озимої совки, чисельністю 0,5-2 екз. на м² (переважно п’ятий та шостий вік). Живлення проходить мляво через прохолодну погоду. Шкідником заселено 9-22% обстеженої площі. Відмічається масовий вихід та шкідливість піщаного мідляка, який за чисельності 1-3 екз. на м² заселяє крайові смуги посівів озимих зернових, ріпаку, подекуди ранні сходи гороху (Одеська обл.), соняшнику (Вінницька обл.), пошкоджуючи сім’ядольні і справжні листочки рослин. Виходячи з оптимальних погодних умов для розвитку зазначеного шкідника очікується значне збільшення імаго піщаного мідяка на зернових та просапних культурах. Заселення просапних культур буде проходити, у першу чергу, на полях соняшника та кукурудзи ранніх строків сівби.

Перезимувалі личинки ґрунтових шкідників (чорнишів, коваликів, хлібних жуків, хрущів) переміщаються у верхні шари ґрунту, де щільністю 0,5-2 екз. на м² живляться корінням озимих, ранніх ярих зернових, плодових та ягідних культур.

Читати по темі: Оприлюднено оновлений звіт щодо перебігу весняної посівної кампанії в Україні