8 квітня 2022, 10:40, Технології

В Інституті Агробіології розповіли, чи потрібно вносити азотні добрива під сою

Про це розповіла Ірина Бровко, директорка ТОВ «Інститут Агробіології» (компанія BioNorma), під час конференції «Соєвий джекпот як гра в довгу», співорганізатором якої була «Дунайська соя».

«Ви знаєте, соя — це білкова культура, для формування її зерна дуже потрібен азот, бо білок із нього і формується. Якщо ми візьмемо навіть найсприятливіші умови, виберемо сорт, районуємо його, і все складеться як потрібно, — за рахунок азотфіксації можемо отримати 2-2,5 т/га урожаю. Якщо мова йде про професійне вирощування і є ціль отримати врожай на рівні 3 т/га і вище, то тут вже потрібно розраховувати баланс азоту, — зазначає пані Ірина.

За її словами, апарат фіксування азоту починає утворюватися на сої на стадії розвитку 1 трійчастий листок, коли формується бульбочка на корені. Це приблизно 14-15 днів після сівби. Якщо говорити про початок процесу азотфіксації — це 4-5 трійчастих листків, тобто ще далі від сівби.

 «І якщо ми говоримо про пік азотфіксації, то це цвітіння сої, до якого проходить значний проміжок часу. Але це класично по науці. Якщо ми говоримо про шалені зміни клімату, про особливості агровиробництва та інші фактори на конкретних полях, то сої, звичайно, до початку азотфіксації потрібен азот. Тому ми рекомендуємо використовувати все-таки стартові дози мінерального азотного добрива», — наголосила Ірина Бровко.

Читати по темі: Аграріям розповіли про препаративні форми інокулянтів та особливості їх застосування

За словами експертки, під час передпосівної культивації потрібно внести до 30 кг азоту на гектар по д.р., якщо ґрунти збіднені, то норму можна збільшити до 50 кг/га.

«Також рекомендуємо ще додатково внести до 10 кг/га азоту на стадії 4-5 трійчатих листків — перед початком азотфіксації, тому що до того часу рослини нерідко можуть перебувати у стані стресу, або відчувати значне азотне голодування», — каже пані Бровко.

Вона зазначила, що таке внесення азотних добрив допоможе рослині швидко задовольнити потребу у живленні і реалізувати повністю азотфіксувальний потенціал бактерій.

«Однак вносити чи не вносити міндобриво, потрібно вирішувати від кінцевої мети, — яку ви хочете отримати урожайність. Варто розуміти, що для формування 1 тонни зерна сої  потрібно 790 кг азоту. Приблизно азотфіксація за класичними даними дає 120-150 кг азоту», — підкреслила експертка.

Також необхідно чітко розуміти рівень азоту, що знаходиться у ґрунті і відсоток засвоюваності його рослиною, тому що азот може бути у грунті, але якщо рослина знаходиться у стресі, то вона не буде живитися нічим, — наголосила пані Ірина.

«Ви розумієте, скільки хочете урожаю, враховуйте ці фактори і обчислюєте баланс добрив», — резюмувала директорка ТОВ «Інститут Агробіології».

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2022