6 квітня 2022, 10:30, Україна

Аграріїв Черкащини попередили про активізацію шкідників у посівах озимих культур

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Личинки туруна знаходяться переважно у другому та третьому віці, тому період пошкодження посівів фітофагом триватиме. За прогрівання ґрунту розпочалося підняття у верхні його шари дротяників і несправжніх дротяників, личинок хлібних жуків та хрущів, гусениць підгризаючих совок. Шкідники в осередках поширення живитимуться, що може призвести до зрідження посівів озимих зернових культур та утворення плішин.

«Личинки жужелиці об’їдають листя, пошкоджені рослини мають «змочалений» вигляд. Гусениці совок вигризають у коренях рослин великі ямки або перегризають кореневу шийку й черешки листків. Внаслідок цього листя рослин жовтіє і лежить на землі. Саме за цими жовтими прапорцями помітне пошкодження рослин», — зазначають експерти.

У теплі сонячні дні у посівах озимої пшениці спостерігається початок заселення злаковими мухами, цикадами, хлібними блішками.

Читати по темі: Опубліковано звіт щодо фітосанітарного стану посівів озимих культур в Україні

«Застосовуючи засоби захисту рослин, варто пам’ятати, що захисні заходи потрібно проводити відповідно до визначених економічних порогів шкодочинності (ЕПШ: личинки хлібної жужелиці — 3 екз. на 1 м², гусениці озимої совки — 2-3 екз. на м², дротяники — 5-8 екз. на м², злакові мухи (10-15 % заселених стебел), хлібні блішки (понад 100 особин на м²), цикади (40-50 особин на м²), за регламентами наявних технологій», — підкреслили фахівці.

При підсіві озимих ярими колосовими слід враховувати, що личинки жужелиці переходять до живлення на сходах ярих зернових культур.

«Обробки необхідно проводити в тиху безвітряну погоду, в ранкові та вечірні години. Не менше як за дві доби про час та місце проведення обробки необхідно обов`язково попереджувати голів ОТГ, старостів сіл і селищ, населення села та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки. При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватися загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни», — наголосили у Держпродспоживслужбі.