7 лютого 2022, 17:10, Україна

Озвучено результати фітосанітарної перевірки стану посівів озимих культур в Україні

Про це повідомляють у Держпродспоживслужбі.

«Відбір монолітів озимих культур для визначення життєздатності рослин та їх відрощування, в тому числі і за експрес-методами, проведеними спеціалістами управлінь фітосанітарної безпеки вказує на те, що рослини озимих культур перебувають в доброму та задовільному стані. Рослини озимих колосових перебувають у фазах 3-й листок – кущіння. Рослини мають добру регенераційну здатність при їх відрощуванні. Відсоток живих рослин становить 91-99, загиблих — 1-9% (Дніпропетровська, Житомирська, Київська, Черкаська обл.). Лабораторним аналізом рослин озимої пшениці виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей (1-2, макс. 10% рослин)», — кажуть фахівці.

Читати по темі: В Інституті здоров’я рослин розповіли, як правильно підготуватись до весняно-польових робіт

За їх словами, озимий ріпак на відібраних монолітах перебуває у фазі утворення розетки. Життєздатність рослин озимого ріпаку (Черкаська, Чернівецька обл.) при відрощуванні становить 73-98%, загиблих і пошкоджених — 2-17% рослин. Лабораторним аналізом рослин озимого ріпаку виявлено ураження пероноспорозом та альтернаріозом в межах 4-9%.

«За потепління через високий рівень ураженості рослин озимини можливий масовий розвиток хвороб. Тому, ефективним заходом оздоровлення рослин та покращення стану посівів буде ранньовесняне боронування з прикореневим підживленням мінеральними добривами», — наголосили експерти Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, — озвучено ТОП-15 найпопулярніших сортів озимого ячменю в Україні.