3 лютого 2022, 15:30, Урожай

Аграріям не рекомендують збирати врожай кукурудзи взимку

Про це йдеться у матеріалі «Від поля до порту: кукурудза. Як вирощувати, зберігати й вигідно продавати» на Latifundist.com.

Багато українських аграріїв періодично практикують збирання кукурудзи взимку, особливо за стабільного підвищення цін на енергоносії. При тривалих мінусових температурах зерно приморожується, стає сухим і легко вимолочується з качана.

Однак доктор біологічних наук, агроном Сергій Хаблак зазначає, що насправді зимове збирання кукурудзи — недоцільне.

«Інтенсивна вологовіддача зерна кукурудзи практично припиняється при зниженні середньодобової температури повітря до +5-6°С і підвищення його відносної вологості до 80-90%. Такі погодні умови приблизно наступають зазвичай з першої декади листопада. Тому, коли такі умови настають, переносити строки збирання кукурудзи на більш пізні вже недоцільно, оскільки вологість зерна суттєво не знижується і не буде досягати норми» — каже експерт.

Читати по темі: Експерти розповіли, коли та за яких умов краще сіяти кукурудзу

За його словами, перенесення збирання кукурудзи на зиму окрім додаткових проблем, нічого доброго не дає. Ті компанії, які планують збирати кукурудзу мінімум до кінця грудня, мають потім проблеми з якістю її зерна і з високою вологістю. Це виливається у фузаріози на початках, через що можлива здача частини зерна кукурудзи на спирт, залишення необробленої восени площі полів і зменшення врожайності щонайменше на 10-15% наступного року через весняний обробіток ґрунту.

«Через ці причини та ймовірність випадання снігу виникають дуже великі ризики виникнення збитків і недоотримання комерційної вигоди. Крім того, затягувати зі збиранням після 1 листопада не можна через те, що зменшується результативність сушки при температурах нижче +1,5-4,5°C. Нагріти повітря в сушарці, наприклад, до 100°C легше, якщо температура на вулиці +10°C, а не 0 або -5°C», — підсумував Сергій Хаблак.

Нагадаємо, — озвучено структуру мінерального живлення кукурудзи, що вирощується по no-till.