1 лютого 2022, 15:45, Україна

Названо найпоширенішу хворобу кукурудзи в Україні за 2021 рік

Про це йдеться в матеріалі «Від поля до порту: кукурудза. Як вирощувати, зберігати й вигідно продавати» на Latifundist.com.

Зазначимо, що «Від поля до порту» — це новий проєкт Latifundist.com, в рамках якого буде розглядатись процес вирощування, зберігання й особливості продажу зернових та олійних культур в Україні.

За словами доктора біологічних наук, агронома Сергія Хаблака, у районах з підвищеною вологістю уражається до 50-60% посівів кукурудзи. Одна з причин поширення фузаріозу — неправильний вибір гібридів з великим ФАО.

Читати по темі: Цьогоріч збирали кукурудзу з вологістю 15%, тоді як у сусідів до 30% доходила — Олександр Покась

Хвороба проявляється в період молочно-воскового дозрівання і може продовжувати свій розвиток при підвищеній вологості. На качані з'являються спочатку один, пізніше кілька заражених ділянок, які поступово розширюються й охоплюють велику частину качана.

«Хвороба розвивається передусім на качанах, які пошкоджені бавовняною совкою, метеликом, мають велику вологість. У таких випадках патоген потрапляє всередину епідермісу, руйнує його, а далі проникає у здорові зерна. Ці всі наслідки, що додаються до високої вартості сушіння зерна та дорогої логістики, залежать ще від вибору гібридів кукурудзи з великим ФАО, нетиповим для даного регіону», — каже експерт.

Детальніше про особливості вирощування кукурудзи в Україні читайте у матеріалі на Latifundist.com.