1 лютого 2022, 09:30, Україна

Втрати озимих на Одещині можуть бути критичними через несприятливі погодні умови

Про це розповів Іван Мринський, декан агрономічного факультету Херсонського державного аграрно-економічного університету, повідомляє Радіо «Свобода».

Херсонська область входить до переліку тих регіонів, які зазнають найбільших втрат внаслідок зміни клімату. Такий результат дослідження Світового банку щодо впливу зміни клімату на ключові сектори економіки України, проведеного з ініціативи Мінекології. Цьогоріч рослинам нанесли шкоду морози без снігу, — зазначає пан Мринський.

«Очікування, що грудень місяць буде відносно теплий та з опадами не виправдалися. Було пониження температур до -14℃. Послаблені посіви не зовсім гарно перенесли такі температури. Нажаль, і сніговий покрив теж підвів. На Херсонщину зима прийшла лише наприкінці січня», — сказав декан під час ефіру.

Він пояснив, що сніг виступає своєрідною теплою ковдрою, яка зберігає посіви і зазначив, що надалі в регіоні обіцяють потепління.

«Якщо сніг розтане, а далі будуть морози — це проблематично. Проблема, що на Півдні часто морози спостерігаються за відсутності снігового покриву», — пояснив науковець.

Читати по темі: Оприлюднено звіт щодо стану озимих у США, ЄС та Україні

В свою чергу Ігор Брагінець, голова об’єднання Аграрного союзу України у Херсонській обл. розповів, що за умов зміни клімату на Півдні аграрії мають змінювати свій підхід і в роботі.

«Зміна клімату проявляється у збільшенні температур та аномальній кількості зливових дощів. Від цього ми маємо дуже великі втрати. Старожили не пам’ятають таких ситуацій. А потім аномально довгий період взагалі без дощу і дуже суха осінь. Змінюється погода, треба змінюватися і нам», — зазначив аграрій.

Він вважає, що найкращим виходом із ситуації є:

  • застосування сучасних технологій збереження вологи;
  • детальний підбір сортів та гібридів, які будуть більш стійкими до нових умов.