31 січня 2022, 17:00, Світ

Науковці з США розповіли, як вірусні білки блокують захисну систему рослин

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами HortiDaily.com та News.wsu.edu.

Дослідження науковців було опубліковане в Frontiers in Plant Science. Згідно з його результатами, вірусні білки взаємодіють один з одним, щоб допомогти вірусу захопити рослину-господаря і завершити її життєвий цикл. Коли деякі з цих вірусних білків були «вимкнені», дослідники виявили, що вірус не міг переміщатися від клітини до клітини. Ці білки також виконують подвійну функцію, викликаючи захворювання.

«Ці білки-пригнічувачі взаємодіють один з одним в плавному, чітко скоординованому танці, щоб допомогти вірусу подолати захист господаря», — сказав вірусолог WSU Хану Паппу, один із авторів статті.

Читати по темі: Науковці розробляють сорти пшениці із природними інгібіторами нітрифікації

Уявлення про динаміку цих взаємодій може дати підказки щодо їх блокування, — додав Паппу.

«Ми використовуємо підходи до редагування геному, щоб зробити саме це, — сказав науковець. — Чим більше ми розуміємо, як віруси руйнують захисні «щити» і викликають хвороби, тим більше у нас шансів врятувати рослини від вірусних загарбників».

Непомітна гонка озброєнь між рослинами та вірусами, які на них полюють, триває вже мільйони років. За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, вірусні захворювання щорічно завдають більше мільярда доларів збитків для харчових, кормових і волокнистих культур у всьому світі.

За словами Паппу, рослини розробили складну захисну систему, щоб уберегти себе від інфекцій. Захист включає в себе дуже чіткі клітинні дії, які запускаються вірусною атакою. Рослини використовують молекулярний захист, який називається РНК-інтерференцією, скорочено РНКі. Система розчіпляє вірусну нуклеїнову кислоту, що надходить, не даючи вірусу захопити клітини-хазяїни. Віруси, у свою чергу, еволюціонували, виробляючи молекули, які називаються «білками- пригнічувачами», які можуть вимкнути РНК захист господаря.

За словами науковців, досліджуючи механізми пригнічення захисту рослин патогенами вже невдовзі вдасться створити надійні механізми, які допоможуть рослинам захищатись.