31 січня 2022, 11:00, Технології

В Ukrlandfarming розповіли, як зберегти родючість ґрунтів за інтенсивного землеробства

Про це йдеться у матеріалі «Оптимізація азотного живлення, органічні добрива, деструктори: досвід агрохолдингів».

Сфера діяльності холдингу Ukrlandfarming зосереджена в 11 кластерах та охоплює 45 районів України. Більша частина території холдингу знаходиться в степовій зоні.

«Раніше для пізнього збирання кукурудзи на Поліссі ми застосовували рисові комбайни на гусеничному ходу. Проте в останні 12 років кліматичні умови суттєво змінилися: ГТК на Поліссі з 2,8 став 0,75, сума ефективних температур зросла на 350°С, кількість опадів за вегетаційний період зменшилася до близько 100 мм, а кількість днів бездощового періоду зросла до 75», — розповідає Володимир Фантух, к.с.-г.н., керівник розвитку інновацій Ukrlandfarming.

З метою збереження родючості ґрунтів у господарствах холдингу практикують підвищення рівня фосфору в ґрунті та методи покращення його мікробіологічного стану, які передбачають застосування органічних добрив (близько 100 тис. тонн гною), деструкторів стерні та біологічних препаратів, таких як Граундфікс.

Читати по темі: За допомогою органічних добрив у МХП підвищили врожайність кукурудзи на 50%

«1,5 млн га ми обробляємо поверхнево-активними речовинами, наприклад, Липосам, який позитивно впливає на ризосферу ґрунту та взаємодію мікроорганізмів. На сої застосовуємо рідкі та сухі інокулянти. В першій декаді серпня — добрива, які підвищують вміст білка у той час, коли перестають працювати бульбочкові бактерії. Також застосовуємо мікоризні препарати, які підвищують посухостійкість рослин та стійкість до кореневих захворювань. На площі 95 тис. га використовуємо Склероцид», — додав Володимир Фантух.

Підбір густоти сівби в Ukrlandfarming здійснюють через листкову поверхню. Для гібридів з ФАО 180-210 визначена оптимальна норма 10-11 листків на рослині, для ФАО 420 — 22. Наразі в компанії розробляють схему компостування.

Нагадаємо, вирощування павловнії дозволяє відновлювати родючість ґрунтів.

Детальніше про підвищення родючості ґрунтів читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.