18 січня 2022, 14:10, Технології

У МХП поділилися досвідом обробітку ґрунту під сівбу озимих культур

Про це йдеться у матеріалі «Євгеній Гуменюк: Пшениця озима, що загартована зимовими морозами і схована під снігом взимку, дає кращий врожай».

Під озимі в підприємстві ТОВ «Захід-Агро МХП» виділено 41% від структури посівних площ, із них 22% відведені під пшеницю озиму (8 568 га) — це найбільше серед усіх рослинницьких підприємств МХП.

«Попередниками пшениці озимої на виробничих підрозділах Північному та Західному (Львівська область) є соя, а на Південному — соняшник. Основний обробіток ґрунту проводиться дисколаповими агрегатами, а саме Horsch Tiger, GB DXRV, JD 2700, JD 2720. Наступним обробітком є передпосівна культивація і сівба сівалками Horsch PRONTO 9 DC», — зазначає Євгеній Гуменюк, головний агроном ТОВ «Захід-Агро МХП».

Читати по темі: Озимі культури можуть бути пошкоджені льодовою кіркою — експерти

Цьогоріч на виробничих підрозділах Північний і Західний вперше була засіяна площа 1054 га, що становить близько 12% усіх посівів, сівалкою Mzuri за технологією Strip-till. Як відомо, ця технологія менш енерговитратна і дає змогу уникнути водної та ґрунтової ерозії.

«Кожне поле — чисте полотно. Перед тим, як здійснювати сівбу і ґрунтообробіток, ми вивчаємо поле з року в рік, і робимо усе, аби воно дало кращу віддачу», — каже пан Гуменюк.

На сьогодні негативних факторів, що впливали б на рослини, не спостерігається. І якщо погодні умови і далі будуть типовими для зими, причин для загибелі або вимерзання посівів не буде.