13 січня 2022, 15:30, Насіння

Цьогоріч збирали кукурудзу з вологістю 15%, тоді як у сусідів до 30% доходила — Олександр Покась

Про це йдеться у матеріалі «Посівна-2022 та ціна насіння кукурудзи: як зменшити витрати, але не якість».

Пан Олександр зазначив, що агросезон-2021 виявився досить сприятливим для вирощування кукурудзи з точки зору вологозабезпеченості. Але як наслідок — більшість аграріїв отримали надвисокі показники вологості зерна, що за високих цін на сушіння виявилось значною проблемою.

«Я розпитував сусідів, — в багатьох гібриди різної селекції, навіть вітчизняної, показали загалом непогані результати. Але тут є ще один нюанс. За схожої врожайності вони збирали кукурудзу з вологістю 20-22%. тоді як у нас по РАМ 1023 найвища була 15,7%, але здебільшого не перевищувала 13-14%. Тож уявіть — 8,2 т/га і волога 14%. У нас на елеваторах навіть нічого не скидали. тим більше, що за нинішніх умов вони трохи підвищили базову норму, встановивши її на рівні 15%. Звісно, я й на наступний рік узяв цей гібрид. Зрозуміло, що навряд чи ще раз так пощастить із опадами, але я впевнений, що навіть у гірших умовах він себе покаже достойно», — каже співзасновник ФГ «Твердиня-Агро».

Читати по темі: Вітчизняне насінництво: стан галузі, ціноутворення та потреба в держпідтримці

Пан Покась також зазначив, що насіння компанії «Науково-виробнича агрокорпорація Степова» купують вже близько 8-10 років і результати отримують досить стабільні.

«Брали у них ярий ячмінь. Зараз цю культуру ми вже не сіємо, але згадав про це, бо перші результати ми побачили саме на ньому, й відтоді співробітництво продовжуємо. Зараз сіємо переважно їхні гібриди кукурудзи, зокрема, РАМ 1023. І що можу сказати стосовно селекції «Степової» — насіння вирощене і районоване у нас, і дуже підходить саме для наших умов. Вони бувають різними, останнім часом відчуваємо дефіцит вологи. Але, що ця вітчизняна селекція, що відомі зарубіжні бренди, — дають в таких умовах однакову врожайність. Та при цьому різниця в ціні на посівну одиницю досить значна», — підкреслює аграрій.

Аграрій розповів, що у 2021 році були значні проблеми з добривами і через це довелось змінити підхід до їх використання.

«Раніше ми завжди під кукурудзу давали нітроамофос. Але наразі він коштує просто захмарні гроші. Тому ми почали використовувати сульфоамофос — там трохи відрізняється вміст (менше азоту й фосфору плюс трохи сірки), але ціна нижча. Тим не менше, навіть на горбах ми отримали урожайність по РАМ 1023 на рівні 8,2 т/га», — каже пан Олександр.