31 грудня 2021, 08:30, Технології

Точне землеробство найбільше себе окуповує на строкатих ґрунтах, — аграрій

При цьому, за словами Катерини Губіної, спеціаліста з аналізу ґрунту лабораторії «Агротест», для аграріїв, які впроваджують систему ТЗ, необхідне не лише кількісне визначення наявності доступних елементів, а й розуміння суті аналізу ґрунту та наступні рекомендації, засновані на результатах аналізу.

У лабораторії «Агротест» агрохімічний аналіз ґрунту проводять за методикою, яку застосовують у США.

«Різниця у підходах, зокрема, з поширеною в Україні радянською школою, полягає в тому, що методики відомих вітчизняних метрів наукової агрохімії були спрямовані, швидше, на забезпечення роботою всіх суміжних галузей (виробників добрив і т.ін.). Тоді як застосовувана у США заснована на тому, що фермер вкладає власні кошти у всі етапи вирощування культур і має на меті отримати прибуток, тому рахує гроші на кожному з цих етапів. По суті, різниця — у формулі, за якою обчислюються норми внесення поживних елементів в наданих лабораторією рекомендаціях», — зауважує Катерина Губіна.

Саме аналіз ґрунту лежить в основі рішень, які приймаються у виробництві культур із застосуванням системи точного землеробства. У цьому переконалися слухачі курсу «Чітке ТЗ» проєкту «Культиварій». В умовах підвищення собівартості виробництва витрати на аналіз ґрунтів на полях перекриваються за рахунок економії ресурсів та оптимізації технології.

«У нас на Волині поля дуже строкаті (піщані, торф’яні, болотисті, лісові, лугові і купа їхніх підтипів). На одному може бути від 3 до 5 ґрунтовідмін. Я колись слухав Юрія Дробязка, керівника «Аграрної технологічної компанії», то він зазначив, що чим більша строкатість ґрунту, тим більше точне землеробство себе окуповує. До слова, аналіз ґрунту ми робили у різних лабораторіях. І кожна давала результати, отримані за різними методиками, у різних одиницях вимірювання. І ми ніяк не могли те все докупи скласти, віддавали дані консультантам і вони вже надавали поради. І лише зараз, коли я поспілкувався із фахівцями «Агротест», зрозумів проблему. Дуже важливо, коли в лабораторії, яка проводить аналіз ґрунту, є фахівці, що мають понад 10-літній тривалий досвід не просто досліджень, а роботи з клієнтами, які впроваджують їхні поради й отримують результат», — каже Геннадій Гадзовський, власник СТОВ «Васюти».