14 грудня 2021, 18:20, Добрива

Аграрій поділився досвідом вирощування кукурудзи на кислих ґрунтах

Про це розповів Ігор Шкурко, керівник ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля», канд. екон. наук, йдеться у матеріалі «Система живлення кукурудзи на кислих ґрунтах — як підвищити ефективність?».

Щоб нівелювати цю проблему, господарство, з одного боку, займається вапнуванням ґрунтів. Завезли близько 4,5 тис. тонн крейди і поступово вносять на всі свої поля. З іншого боку, піклуються про підвищення ефективності живлення. Зокрема, відмовилися від застосування сульфату амонію, який закислює ґрунти, і знайшли йому кращу заміну.

Загалом системі живлення Ігор Шкурко приділяє чимало уваги. Останнім часом зробили багато кроків для удосконалення застосовуваних у господарстві систем удобрення.

«Кілька років тому ми зробили аналіз ґрунтів, і компанія, яка надавала нам цю послугу, розписала рекомендації для різних культур на відповідних полях. Тобто якщо взяти середню врожайність і винос елементів за такої врожайності, то потрібно вносити такі-то елементи в таких-то кількостях. Для кукурудзи рекомендували працювати із сіркою. Ми почали вивчати це питання і фахівці компанії «Ерідон», з якими співпрацюємо у формуванні технологічних схем, порадили застосувати Thio-Sul® (розчин тіосульфату амонію). Спочатку ми взяли 3 тони цього продукту для випробування і побачили значно кращий результат», — розповів директор підприємства.

Читати по темі: Внесення добрив під кукурудзу з осені неефективне — думка

За словами пана Ігоря, на контролі тоді отримали 9 т/га кукурудзи, а з внесенням Thio-Sul® — 10 т/га. Зрозуміли, що треба далі пробувати і наступного року вже придбали 15 тонн, а цьогоріч — уже 28 тонн.

«Якби я не побачив вигоду від Thio-Sul®, ми б кошти не витрачали. Ці затрати не лише перекрились, а ми ще й прибутки отримали. Я не люблю оперувати виразом «прибавка врожаю», мене цікавить економіка. Ми порахували, що внесення Thio-Sul® окупилося у кілька разів. Тому на наступний рік плануємо закупити ще втричі більші обсяги цього продукту», — ділиться пан Ігор.

Загалом Thio-Sul® (розчин тіосульфату амонію від Tessenderlo Kerley) — це рідке висококонцентроване азотно-сірчане добриво (вміст д.р.: N (загального азоту) 12%, S (елементарної сірки) 26%, SO3 (оксиду сірки) 65%), що здатне підвищити ефективність КАСу. Призначений він для внесення разом із КАС і замінює сульфат амонію. Використання цього продукту зразу дає декілька переваг.

Детальніше про особливості живлення кукурудзи на кислих ґрунтах читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.

Нагадаємо, що освітня платформа Культиварій оголосила про запуск нового широкомасштабного курсу «Цариця полів», що охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від купівлі насіння до реалізації врожаю. За детальнішою інформацією переходьте за посиланням.