1 грудня 2021, 11:00, Україна

Науковці розповіли, як захистити пасльонові від золотистої картопляної нематоди

Про це інформують фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Перше, на чому акцентують увагу експерти, — оздоровлення ґрунту за допомогою біологічних процесів, — вирощування навколо поля чорнобривців, бобів, календули і буркуна ароматного. Зазначені рослини мають інсектицидні властивості, які відлякують нематоду.

Надважливим є і дотримання на ділянці сівозміни з поверненням посадок картоплі, помідорів та інших пасльонових культур на те ж поле не раніше ніж через 3-4 роки. У таких сівозмінах кращими культурами, очисниками грунту є озиме жито, бобові культури (особливо люпин кормовий), багаторічні злакові трави, кукурудза і тільки вже потім картопля нематодостійких сортів: Альваро, Вітал, Водограй, Десниця, Діамант, Каратоп, Жуковський ранній, Слов’янка, Тетерів Кардинал, Кристал, Ладозький, Латона, Ліга, Лук'янівський, Партнер, Рікеса, Горобина, Щедрик, Мандрівниця, Случ, Фактор тощо.

Також повинна бути просторова (1 км) ізоляція насінницьких посадок картоплі від виробничих та присадибних ділянок.

Читати по темі: Опубліковано звіт щодо фітосанітарного стану озимих зернових культур та ріпаку

Важливим заходом є обов'язкова глибока осіння оранка грунту.

Значно знижує кількість цист у грунті застосування органічних добрив. В удобреному і мульчуваному ґрунті загибель цист іде від патогенних для нематоди грибів і хижих членистоногих.

«Карантинне інспектування посадок картоплі (маршрутні обстеження) доцільно проводити в період масового цвітіння рослин. Для подальшого нематологічного аналізу відбирають зразки ґрунту. У разі виявлення зараження хворі кущі картоплі та здорові, що зростають поруч, необхідно викопати і з грудкою землі закопати в заздалегідь вириту глибоку яму в дальньому кінці ділянки, попередньо закидавши їх хлорним вапном. Місце з-під викопаних кущів слід рясно засипати сечовиною. Обов’язково провести дезінфекцію інвентарю. За потреби використовувати нематоциди для знезараження ґрунту», — розповідають у Держпродспоживслужбі.

Вивезення продукції рослинного походження із зони зараження проводиться за дотримання встановлених вимог (із господарств, які знаходяться під карантином, заборонено вивезення садивного матеріалу).

Також експерти наголосили, що забороняється ввезення ураженого садивного матеріалу і ґрунту із зон зараження країн поширення захворювання.