30 листопада 2021, 18:00, Україна

Вигідну ціну на кукурудзу на внутрішньому ринку може забезпечити зберігання врожаю до кінця сезону — експерт

Про це йдеться у матеріалі «Глобальна кукурудза: тримати чи продавати царицю полів» на Elevatorist.com.

Зазначається, що українські аграрії більше орієнтуються на експорт, оскільки обсяг продажу на зовнішні ринки досить високий. Але сьогодні можна спостерігати, що внутрішні ціни на кукурудзу часто зростають у другій половині сезону.

«Чому це так? У внутрішнього споживача не завжди вистачає фінансування чи потужностей для зберігання, щоб тримати кукурудзу до кінця сезону. І він має повертатися на ринок щомісяця чи кожного кварталу. У другій половині сезону більшу частину кукурудзи вже експортовано, на елеваторах залишається набагато менше запасів. Тому внутрішній споживач готовий платити більше», — пояснює Олександр Карпенко, спікер нового курсу від Культиварія «Цариця полів», генеральний директор найбільшого експортера українського зерна серед іноземних компаній «Луї Дрейфус Компані Україна».

Читати по темі: Ніл Кінсі та Юрій Дробязко поділяться знаннями щодо стабільно прибуткової та врожайної кукурудзи

За словами експерта, зберігання кукурудзи до кінця сезону, швидше за все, забезпечить кращу локальну ціну, ніж пропонують зовнішні ринки у першій половині сезону. Але при цьому слід пам’ятати, що не завжди виходить покрити витрати на зберігання культури, особливо з теперішньою ціною на газ.

У матеріалі також наголошується, що у 2021 р. виробництво кукурудзи в світі має становити 222 млн тонн, що на 29 млн тонн більше, ніж у минулому сезону. Аналітики USDA прогнозують, що Україна цьогоріч отримає 38 млн тонн кукурудзи з власних полів. Чи стане це дійсністю, можна буде побачити згодом, а от розширити свої знання щодо вирощування, зберігання та продажу кукурудзи можна вже з 10 грудня на курсі «Цариця полів», детальніше за посиланням.