25 листопада 2021, 12:10, Світ

Ціни на гліфосат та глюфосинат у США зросли втричі, відзначається значний дефіцит продукції

Про це 23 листопада 2021 р. написав у своїй статті Кріс Торрес на FarmProgress.com.

Одні аграрії в Сполучених Штатах чули про дефіцит та зростання цін, але ще не встигли зіштовхнутись із проблемою.

«Я думаю, що все вирішиться само собою, — каже Карл Діркс, аграрій з Маунт Джой, Пенсильванія. — Я ще не надто хвилююся, не панікую, хіба що трохи стурбований. Ми розберемося».

У цей же час інші сільгоспвиробники б’ють на сполох. Так, Чіп Боулін з Меріленда, який займається вирощуванням сої та кукурудзи, не настільки оптимістичний — досі його постачальники не змогли назвати ціну чи дату доставки.

«Я дуже стурбований, — каже Боулін. — Тут, на Східному узбережжі, ми спостерігаємо підвищену врожайність та досить гарне виробництво. Але в спекотне та посушливе літо через тиск бур'янів наслідки можуть бути катастрофічними без адекватного захисту рослин».

Читати по темі: Нестача бору в ґрунті може стати причиною неврожаю кукурудзи

Ціни на гліфосат і глюфосинат злетіли до небес, оскільки постачання були низькими і, за прогнозами, будуть такими до наступної весни.

«Виною всьому безліч факторів, — коментує Дуайт Лінгенфельтер, фахівець з бур'янів із Пенсільванії. — До них відносяться проблеми з ланцюжком поставок через пандемію COVID-19, видобуток фосфору, достатнього для виробництва гліфосату, дефіцит контейнерів і транспортних сховищ, а також призупинення роботи і повторне відкриття великого заводу Bayer Crop Sciences в Луїзіані через ураган Іда».

За його словами, загальний гліфосат, який у 2020 році коштував $12,50 за галон (3,78 л), тепер коштує від $35 до $40 за галон. Глюфосинат, який можна було купити за ціною від $33 до $34 за галон, зараз коштує понад $80 за галон.

«Нестача гліфосату може призвести до каскадного ефекту додаткового дефіциту 2,4-D або клетодиму», — каже Лінгенфельтер, додаючи, що для виробників, яким пощастило отримати продукт до ранньої весни, варто подумати про економію застосування — скоротити дозу внесення або визначитися з кращим застосуванням: для обприскування врожаю проти бур'янів або десикації».

Замість того, щоб садити високорослі сорти сої, можливо, варто повернутися до низькорослих, до 40 см, щоб отримати щільнішу пологу для затінення бур'янів. Звичайно, залишається варіант обробітку ґрунту, але тут є недоліки — підвищені витрати на паливо, ерозія.

«Наступного року чи двох ми, можливо, побачимо набагато більше забур’янених полів, — каже Лінгенфельтер. — Це означає нижчу врожайність».

Гері Снайдер з Nutrien, який працює приблизно зі 150 виробниками на південному сході Пенсільванії, підтвердив, що який би гербіцид не був доступний — гліфосат або глюфосинат — він буде нормуватися буквально по ложечці. Таким чином, аграрії повинні розширити свою палітру гербіцидів до наступної весни, щоб знищити бур'яни раніше.

Також експерт наголошує, що варто вибирати «правильне насіння», яке матиме змогу виграти боротьбу у бур’янів за вологу та поживні речовини. Слід враховувати і те, що на ринку збереглись гербіциди старого зразка, що менш ефективні, але здатні допомогти у боротьбі за врожай.