24 листопада 2021, 15:30, Україна

Активна вегетація озимих культур в Україні завершилась

Про це пише Latifundist.com з посиланням на «УкрАгроКонсалт».

Зазначається, що опадів упродовж другої декади листопада не спостерігалося. Наприкінці першої декади внаслідок зниження середньодобових температур нижче 5ºС тепла спостерігалося уповільнення активних ростових процесів озимих зернових культур, а 18 листопада зафіксовано припинення їхньої активної вегетації. Такі умови сприятливі для проходження загартування рослин озимих культур. Наразі стан рослин добрий і задовільний.

У матеріалі зазначається, що запаси продуктивної вологи станом на другу декаду листопада на більшості площ Одеської, Запорізької, Дніпропетровської та на окремих площах Харківської областей у орному шарі ґрунту (0-20 см) під озимими культурами були незадовільними (2-10 мм) та недостатніми (12-18 мм).

Читати по темі: Експерти проаналізували стан озимих культур та агрометеорологічні умови в Україні

«У північних районах Одеської області орний шар грунту був дуже сухий. У Чернівецькій, Рівненській, Кіровоградській, Черкаській, на окремих площах Дніпропетровської областей зволоження орного шару ґрунту під озимими було достатнім та оптимальним — 21-39 мм», — йдеться у повідомленні.

Також прогнозується, що на 24-28 листопада очікуються опади 2-5 мм у західних областях. На решті території — 5-15 мм. Температура на Заході вдень +5...+7°С, уночі -1...-3°С; на Півночі вдень 0 ... +2°С, вночі -1 ... -3 °С; на Сході вдень 0...+2°С, уночі -3...-5°С; в Центрі вдень +2...+4°С, вночі -1...-3°С; на Півдні вдень +3...+5°С, вночі 0...-2°С.