21 червня 2017, 19:00, Насіння

Найкращі українські сорти пшениці: Фаворитка, Астарта, Хуртовина

Учасники Міжнародної конференції «День поля-2017», поділилися своїми думками з приводу найпродуктивніших сортів пшениці, повідомляє day.kyiv.ua.

«Фаворитка — це геніальний сорт, який поставив рекорд України по врожайності, один з лідерів — що в державному сортовипробуванні, що у виробництві. У Черкаській області отримано більше 13 тонн з гектара. Фаворитка входить в першу п'ятірку за обсягом зайнятих посівних площ в Україні і для хороших господарів всюди забезпечує рекордні врожаї», — розповів про відомий сорті пшениці, який отримав титул «Національний стандарт», старший науковий працівник інституту Володимир Оксьон.

«Сорт Астарта — це створена абсолютно нова геноплазма. І селекціонер, якщо потрапляє на певну геніальну плазму, все життя потім намагається її поліпшити за окремими ознаками. Поліпшенням Фаворитки є Астарта. Цей сорт близький до материнського з генетики, але він більш продуктивний і краще адаптується до несприятливих умов. Надбавка за продуктивністю проти Фаворитки — 7-9 центнерів», — додав Володимир Оксьон.

«Якщо хочете вирощувати якісне зерно, мати гарантовано не третій, а перший і другий клас, і є своя переробка на борошно, то сорт Хуртовина для вас. Вміст білка — більш 16%, клейковина 32-34 %. Відмінний підсилювач борошна. За невибагливості до умов зимівлі і по засухостойкості — це ідеальний сорт», — на завершення додав старший науковий працівник інституту Володимир Оксьон.