17 листопада 2021, 15:30, Світ

Науковці розробили біостимулятори із метану, які підвищують урожайність культур на 40%

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами FutureFarming.com.

У матеріалі зазначається, що компанія String Bio розробила унікальну технологію, за допомогою якої можна виготовити два продукти живлення для сільгоспкультур із метану, що можна використовувати як для звичайних, так і для органічних систем землеробства. Підвищення врожайності деяких культур, згідно з випробуваннями, сягає 40%.

Ці продукти (біостимулятори) були названі Impakt і CleanRise.

Impakt — це суміш амінокислот, як окремих, так і коротколанцюгових форм, відомих як пептиди, які викликають у рослин імунну відповідь (системна набута резистентність — SAR), що дозволяє їм захищатися від таких патогенів, як гриби, віруси, бактерії та нематоди. При такому захисті, згідно з результатами досліду, приріст врожаю картоплі та томатів становить 40%.

Там, де Impakt використовували на квіткових культурах, хризантеми відзначали збільшення цвітіння на 30%, а чорнобривці дали на 50% більше квіткових головок.

Читати по темі: Зафіксовано нову небезпечну хворобу качанів кукурудзи Trichoderma afroharzianum

Другий продукт — CleanRise — це мікробний біостимулятор, що містить до одного мільярда мікробів/мл. При застосуванні на сільськогосподарських культурах продукт стимулює важливі фізіологічні процеси в рослині, збільшуючи вироблення критичних гормонів росту. На відміну від звичайних продуктів рослинництва, біостимулятор також впливає на ключові гени в рослині, активуючи їх або пригнічуючи. Це може розкрити весь генетичний потенціал культур.

За словами авторів розробки, ці мікроби також зменшують потребу культур у зовнішніх азотних добривах, підвищуючи так звану «ефективність використання поживних речовин» (NUE). Експерименти з використанням CleanRise продемонстрували підвищення врожайності листової зелені до 30%, кукурудзи — до 18% і сої — до 30%.

String Bio планує зі своїми біостимуляторами вийти на світовий ринок, однак першим центром запуску буде Індія, а потім Південно-Східна Азія та Латинська Америка.