5 листопада 2021, 11:15, Урожай

На Хмельниччині підбили перші підсумки збирання цукрових буряків

Про це пише Суспільне та свідчать дані інтерактивної карти «Урожай Онлайн 2021».

Загалом, цукровими буряками цьогоріч засіяли 29 тис. га землі, що на 5 тис. га більше, ніж в минулому році.

В селі Роговичі Полонської територіальної громади збирання солодких коренів у розпалі. Тут під цю культуру виділили 1 тис. га площі. Наразі в кагатах на полі лежить 10 тис. тонн, сировиною забезпечують Шепетівський цукровий завод.

«В цьому році відсоток цукристості в буряках великий. На сьогоднішній день викопано 60% від 1 тис. га, вивезено менше. Нині середня врожайність — 62 т/га». , — розповідає агроном із захисту рослин Валерій Швець.

Читати по темі: В Україні завершується збирання врожаю проса та гречки

За добу вантажними автомобілями на завод вивозять 2-3 тонни буряка,— розповідає агроном. Цьогоріч культуру садили на землі після врожаю кукурудзи. Фахівець каже, що це не найкращий попередник, але рослинні рештки кукурудзи дали додаткову поживу для цукрового буряка. Сіяли його ранньою весною.

«Найбільший шкідник для цукрового буряка — це лобода, оскільки належить з ним до однієї родини рослин, — каже Валерій Швець. — Для того, щоб знищити бур’ян, треба підбирати таку концентрацію гербіцидів, щоб не зашкодити буряку».

Нагадуємо, що за ходом збиральної кампанії в Україні можна слідкувати по інтерактивній карті Урожай Онлайн 2021, проєкт реалізується спільно з компанією JIVA.