3 листопада 2021, 14:30, Технології

Аграрій розповів, як виростити якісну кукурудзу з урожайністю 10 т/га

Про це розповідає Михайло Касенич, головний агроном ТОВ «Млинівська Чайка», що на Рівненщині, йдеться у матеріалі «КліматКонтроль. Секрети стабільної врожайності кукурудзи».

Зазвичай, кукурудзу у господарстві вирощують після озимої пшениці. Після збирання попередника проводять лущення стерні, щоб спровокувати падалицю пшениці та проростання інших бур’янів. Також до зими здійснюють глибоке розпушування на глибину 38/40-45 см в залежності від погодних умов.

«З осені стараємося внести по 100 кг/га калію хлористого. Ранньої весни, як тільки можна ввійти в поле, ми закриваємо вологу. Надалі чекаємо, поки ґрунт дозріє і його температура підніметься до оптимального показника для сівби. Перед посівом ми проводимо культивацію, під яку кидаємо 250 кг/га карбаміду з негайною заробкою», — зазначив Михайло Касенич.

У сівалку заправляють добриво NPK 5-15-30 у нормі 150-160 кг/га. Раніше у господарстві користувалися білоруськими добривами, проте зараз перейшли на прибалтійські, адже вони якісніші.

«Для якісного старту кукурудзи вносимо стартове добриво. На цей рік запланували добрива від Квантум NPK 5-20-5 в нормі 20 л/га з додаванням 1 л/га цинку для того, щоб кукурудза була забезпечена елементами живлення. Одразу після сівби якнайшвидше стараємося внести досходовий гербіцид з д.р. ацетохлор у нормі 1,5 л/га. Використовуємо мінімальну дозу діючої речовини через бідні ґрунти та горбисту місцевість», — стверджує пан Михайло.

 

Надалі залежно від погодних умов, що спостерігаються у регіоні, у фазі 3-5 листків, додатково вносять страховий гербіцид. Ця схема, зазвичай, сформована з гербіциду Пріма (д.р. флорасулам, 2,4-д 2-етилгексиловий ефір), яку вносять у нормі 0,6 л/га, та препарату з д.р. нікосульфурон в дозі 1-1,2 л/га залежно від забур’яненості поля. У фазу 8-10 листків обов’язково в господарстві проводять листкове підживлення кукурудзи, адже в цей період проходить процес закладання майбутнього врожаю.

Читати по темі: Агроном поділився технологією вирощування озимого ріпаку

«Це підживлення необхідно провести, його не можна пропустити. У цей період ми вносимо суміш, яка має високий вміст фосфорних добрив, цинку, гумати, і також ад’ювант для покращення дії. Так наша кукурудза росте до етапу викидання волоті», — наголошує головний агроном ТОВ «Млинівська Чайка».

Зазвичай, додає пан Михайло, в цей момент активно фіксують поширення стеблового метелика. Якщо у пастці є шкідники, то проводять інсектицидну обробку. Надалі чекають дозрівання та формування качана, і потім вже йде процес збирання кукурудзи.

«Розпочинаємо збирання кукурудзи з ранніх гібридів з ФАО 200-220. Адевей, ЛГ 30315 дозрівають 20-25 жовтня, тоді ми і плануємо збирання врожаю. Маємо власну сушку. У господарстві досушуємо зерно, яке йде з поля, зазвичай, з вологістю 18-20% залежно від року, від термінів збирання, наявності опадів та інших факторів», — підсумовує Михайло Касенич.

Головний агроном зауважив, що врожайність планують отримати на рівні 10 т/га, саме тому велику увагу приділяють внесенню азотних, фосфорних та калійних добрив, а також системі захисту.

Усі матеріали спецпроєкту КліматКонтроль.