27 жовтня 2021, 15:30, Технології

Сергій Суровий назвав фактори підвищення рентабельності виробництва у зоні ризикованого землеробства

Про це йдеться у матеріалі «Складові рентабельності вирощування культур на Дніпропетровщині за версією Сергія Сурового».

«Ми шукаємо різні шляхи, послуговуючись не лише особливостями регіону. Мета — підвищення рентабельності. Досягаємо її різними способами. Наприклад, зменшуємо норми висіву. Бо ж навіщо платити більше, якщо можемо обійтися меншим?», — говорить Сергій Суровий, співвласник ПСП «Едальвейс 2» та управляючий господарствами ТОВ «Агроліга» і ТОВ «АЛСО Інгулець Україна», що на Дніпропетровщині

З одного боку, тут виходить щорічна економія з багатьох аспектів: насіння, протруйників, логістики в поле, витратах на ПММ сівалки тощо.

Читати по темі: Льон дає прибавку в урожайності озимої пшениці 0,3-0,4 т/га, — Сергій Суровий

«А з другого боку, ми ще й на виході отримуємо більш міцну, здорову рослину, з сильнішою кореневою системою, тому що вона росте у значно меншій конкуренції. Рослина має формувати врожай, а не перемагати в конкуренції. Мені не потрібно, щоб рослини в полі виживали — я хочу, щоб вони саме формували урожай», — підкреслив пан Сергій.

Тому, окрім підвищення рентабельності процесів, завдяки зниженню норм висіву вдається отимати прибавку врожайності. Але тут потрібен правильний підхід, наголошує аграрій, — з підготовки насіння, підготовки ґрунту до посіву, до посівного агрегата, до термінів сівби, живлення тощо. Це цілий комплекс. Це система. І кожен елемент у цій системі виконує свою роль.