26 жовтня 2021, 12:30, Україна

Сходи озимих в Україні подекуди зріджені або взагалі відсутні через нестачу вологи

Про це інформує Держпродспоживслужба.

За прохолодної погоди на посівах озимих зернових культур ранніх строків сівби не відбувалось активного розвитку шкідників та проявлення хвороб. Рослини озимих колосових культур здебільшого знаходяться у фазах сходи — 3-й листок, початок кущення.

На ранніх посівах відмічається незначне заселення рослин злаковими попелицями, цикадками, в умовах похмурої з приморозками погоди їх шкідливість незначна. Скрізь борошнистою росою, септоріозом, кореневими гнилями охоплено 2-3% рослин озимих пшениці та жита.

Читати по темі: Названо гербіцид для осінньої боротьби з бур’янами на посівах озимих зернових

У степових, осередково лісостепових областях переважно у посівах озимої пшениці, розміщеної після стерньових попередників, триває живлення личинок хлібної жужелиці, які за чисельності 0,2-2 екз. на 1 м² пошкодили 0,5-2% рослин (Дніпропетровська, Вінницька, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Сумська обл.).

Гусениці озимої совки в чисельності 0,5-2 екз. на 1 м² пошкодили до 5% рослин озимих культур. За надпорогової чисельності (2-3 і більше личинок жужелиці, гусениць озимої совки на 1 м²) та температури повітря не нижче +5°С озимі зернові у фазу кущіння захищають через осередкові чи всуціль полів обприскуванням дозволеними препаратами.