20 жовтня 2021, 08:00, Україна

Озима совка та хлібна жужелиця пошкодили до 5% сходів озимих зернових

Про це інформує Держпродспоживслужба.

Протягом звітного періоду в степових, лісостепових, осередково поліських областях у посівах озимих зернових колосових культур триває розвиток та живлення личинок хлібної жужелиці (туруна) та гусениць озимої совки, які в допороговій чисельності на 5-73% обстежених площ, пошкодили 2-5% рослин.

Личинки злакових мух (чорна пшенична, шведські, гессенська) в кількості 0,2-3 екз. на 1 м² пошкодили 0,5-4% рослин. Також, в озимині в допороговій чисельності розвиваються злакові попелиці, цикадки, хрестоцвіті блішки шкідливість, яких підсилюється в сонячні дні.

Читати по темі: Точність внесення ЗЗР можна збільшити на 35%

Переважно в Лісостепу та Поліссі на ранніх посівах озимих пшениці, ячменю та жита відмічається проявлення хвороб, а саме борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, бурої листкової іржі та кореневих гнилей, якими охоплено 1-3% рослин

«Проти зазначених шкідників за надпорогової чисельності та температури повітря не нижче +5°С озимі зернові у фази сходи – початок кущіння захищають через осередкові чи всуціль полів обприскування дозволеними інсектицидами. Для збереження зимостійкості рослин посіви оздоровлюють рекомендованими фунгіцидами відповідно до «Переліку», — зазначають фахівці Держпродспоживслужби.