19 жовтня 2021, 08:00, Насіння

Ціни на карбамід знову підскочили

Підготував SuperAgronom.com за даними відкритих джерел.

Нагадаємо, що на світовому ринку добрив — криза, зокрема відзначається значне зростання цін на карбамід. Багато виробників призупинили свою діяльність. Однією з причин такого колапсу називають здорожчання газу.

Так, згідно з даними прайсу «Хім-Трейд» (що займає 5-8% частки загальноукраїнського ринку постачання мінеральних добрив, виробляє 100% української аміачної селітри і близько 50-60% українського карбаміду), станом на 5 жовтня 2021 р. вартість карбаміду становила 25 300 грн/т. Наразі ж цей показник становить 27 800 грн/т. Також за цей період ціна на аміачну селітру підвищилась на 2500 тис. грн/т (до 22 800 грн/т).

 

Читати по темі: Стрибок цін на азотні добрива, прогнози для агровиробництва на сезон-2022

При цьому, високі ціни на добрива — це не єдина проблема аграріїв.

«Йдеться не лише про зростання цін на добрива. Я думаю, що найближчим часом буде ще й дефіцит цих добрив. Одне діло — їх купити, а інше — ще їх знайти», — говорить керівник розвитку продажів агронапрямку ПУМБ Володимир Онищук, пише finclub.net.

Через стрибки цін на газ багато європейських виробників були вимушені закрити власне виробництво.

Зазначимо, що наразі в Україні гостро стоїть проблема не тільки з добривами, але і з сільськогосподарською технікою. Так, нестача компонентів сільгосптехніки може зірвати збирання врожаю в агросезоні 2021. При цьому, українські аграрії втратили можливість купувати та продавати сільгосптехніку нових зразків.

{tgPost:data-telegram-post="superagronomcom/3692" data-width="100%"}

Читати по темі: Понад 3 тис. тонн карбаміду затонуло в чорному морі: аварія турецького судна