19 червня 2017, 14:42, Технології

Сидеральне землеробство буде тоді, коли люди стануть господарями на землі — Микола Матвійчук

Суффле Агро Україна займається дослідами технології вирощування і тестуванням різних сортів культур, надає послуги агрономічного супроводу і польотів безпілотника для оптимізації використання азотних добрив, а також впровадженням системи сидеральної сівозміни. Микола Матвійчук розповів журналістам SuperAgronom яким чином команда Суффле Груп застосовує технологію сидеральної сівозміни. Повна версія інтерв‘ю з спеціалістом Суффле Агро Україна.

Для агрохолдингів така сиситема не зовсім актуальна. Їхні поля часто зайняті пізніми культурами: соя, соняшник, кукурудза, після яких важко займатися сидератами. Повинно минути 5—10—15 років, щоб господарства навчилися працювати з озимими сидератами. Основною проблемною українських господарств, є неправильний обробіток ґрунту. Для прикладу у Франції, уже 10% всіх площ зайняті вирощуванням основних культур посівом у сидерати.

«Якщо сіяти тільки одну культуру, це не буде сидерат, це буде просто покрите поле від вивітрювання родючого шару. Одна культура ніколи не буде сидератом. Якщо ми будемо сіяти одну гірчицю, ми будемо мати певні спільні хвороби з іншими культурами, та й її коріння не настільки потужне, щоб розпушити ґрунт. Основною проблемою наших ґрунтів, і не тільки наших, а й у цілому світі, є неправильний обробіток ґрунту», — додав керівник агрономічного відділу Суффле Агро Україна.

Чотири основні переваги сидерації:

  1. Захист ґрунтів від ерозії;
  2. Покращення життєдіяльності живих організмів ґрунту;
  3. Оптимізація структури ґрунту,внесення органічної маси;
  4. Пожива для ґрунту, можливість наситити його вуглекислотою.

Система сидеральної сівозміни також має ряд недоліків, якими поділився з журалістами SuperAgronom, Микола Матвійчук.

«Недоліком можна вважати те, що у перші роки застосування такої системи знижується урожайність. Спочатку буде спостерігатися невелике зниження урожайності та збільшення кількості бур’янів. Також потрібно, щоб вистачило вологи для сидерату, що в нас не завжди є в липні, серпні, вересні. І ще ­— не дати йому перерости», — наголосив Микола Матвійчук.

З кожним роком сидеральна система сівозміни покращується, експерти діляться своїм досвідом, щоб дає можливість удосконалення даної системи, з метою раціонального використання територій.

«Я вважаю, сидеральна система буде в Україні тільки тоді, коли земля належатиме людям, які зможуть передавати її своїм нащадкам. Тоді землю будуть використовувати дбайливо, а не тільки заробляти на ній», — додав на завершення експерт Суффле Агро Україна.