30 вересня 2021, 15:30, ЗЗР

Експерти розповіли про особливості протруювання насіння в різних регіонах України

Про це йдеться у матеріалі «Протруйники та мікродобрива для зернових: вибір залежно від умов вирощування».

Насіння багатьох сільськогосподарських культур є джерелом інфекції, адже містить низку збудників хвороб різної природи як всередині, так і на поверхні. Коли висівають уражене насіння, це призводить до його загибелі чи ослаблення рослин у період сходів, а згодом — і до ураження дорослих рослин гельмінтоспоріозами, фузаріозами. Використання для сівби непротруєного насіння спричиняє зниження врожаю культури, — інформує Роман Ракша, менеджер із технічної підтримки UKRAVIT SCIENCE PARK в Черкаській області.

«Обробка насіння пшениці озимої протруйниками — це важлива частина циклу сільськогосподарського виробництва. Якісне насіння є запорукою отримання високих врожаїв. Підготовка насіннєвого матеріалу до посіву — це один із головних рівнів захисту вашого врожаю. Протруйники Паскаль, Рестлер Трі, Супервін будуть вам надійними помічниками в досягненні високих врожаїв зернових», — зауважив експерт.

Читати по темі: В Інституті здоров’я рослин нагадали про необхідність проведення аналізу ґрунтів

Також пан Роман наголошує, що інсектицидний захист майбутніх сходів зернових завжди має бути в пріоритеті агронома. Насичення в сівозміні монокультури, яка є резерватором накопичення шкідників і хвороб, становить загрозу для сходів рослин та кореневої системи. Фахівець додає, що інсектицидні протруйники Матадор, Екзор, Антихрущ забезпечать аграріям надійний захист усієї рослини.

«Сучасний підхід до обробки насіннєвого матеріалу — це комплексний захід. Окрім фунгіцидів та інсектицидів, необхідно використовувати ще й стимулюючі препарати, що містять стимулятори росту рослин, комплексні мікродобрива та інші компоненти. Вони сприяють активізації ростових процесів рослини. А оскільки гарантувати якість складних сумішей можливо тільки на заводах виробників ЗЗР, то застосування комплексних збалансованих добрив Авангард Старт, Авангард Фосфор Калій, Авангард Стимул забезпечать вам ці умови», — підкреслив фахівець компанії.

Щоб правильно провести протруювання та обробку насіння мікродобривами, потрібно здійснити аналіз фітосанітарного стану посівів минулих років, встановити основні проблеми вирощування культур, знати видовий склад збудників хвороб та провести фітосанітарну експертизу партій посівного матеріалу. Важливо також враховувати попередників і фітосанітарний стан кожного конкретного поля.

Детальніше про особливості протруювання насіння в різних регіонах України та вибір препаратів читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.