30 вересня 2021, 11:00, Україна

Цукристість та врожайність буряків в Україні висока, — озвучено прогноз цін на цукор

Про це розповів начальник відділу управління агропромислового розвитку Волинської області Олександр Книш, пише Суспільне.

За його словами, станом на 29 вересня в області вже зібрали цукрові буряки з 1,5 тис. га (всього посіяно понад 8 тис. га). Завершити кампанію планується до початку листопада.

«Заготівля буряків на Волині розпочалась 21 вересня. Нині вантажівки з цукровими буряками приймають на цукровому заводі у Луцьку. Що п'ять хвилин до заводу приїздять вантажівки із сировиною. При в’їзді авто зважують, кожне третє направляють на забір для лабораторного дослідження буряків на цукристість і забруднення. Далі відвантажують», — розповідає оператор бурякоукладальної машини Олександр Заболоцький.

Читати по темі: Вінниччина збирає цукрові буряки з урожайністю понад 51 т/га

На цукровому заводі в Луцьку цього сезону планують переробити орієнтовно 300 тис. тонн буряків, розповів його керівник Василь Муха. Наголошує, що понад 70% складової ціни на цукор — це вартість енергоносіїв. Тому цього року здорожчає переробка цукрових буряків для заводу і зросте ціна на готову продукцію.

У зв’язку з такою ситуацією, цукровий завод пропонує постачальникам різні варіанти співпраці, наприклад:

  • господарство може заплатити за переробку і отримати весь цукор зі свого буряка;
  • частково забрати цукор, а інше залишити заводу як оплату за переробку.