10 вересня 2021, 14:00, Технології

Біологічний контроль попелиці підсилюється використанням атрактантів, — науковці

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами NieuweOogst.nl.

Біологічний контроль попелиць шляхом залучення їх природних ворогів, таких як оси-паразити, не завжди достатній. Згідно з дослідженнями бельгійського дослідницького центру Hoogstraten, підсилити біологічний метод боротьби з шкідником можна за допомогою атрактантів.

Що ускладнює біологічний контроль

За словами науковців, аграрії нерідко запізно виявляють на посівах комах-шкідників, що також обумовлено поганими системами моніторингу. Підрахувати кількість корисних комах, таких як паразитична оса, також буває проблемно.

Фахівці зазначають, що ускладнює біологічний контроль і наявність природних ворогів корисних комах — гіперпаразитоїдів (або вторинних паразитичних ос).

Крім того, не завжди є достатньо відповідних джерел їжі, багатих цукром, щоб забезпечити корисним комам їх поживні та енергетичні потреби. Це можна покращити, створюючи зовнішні джерела продуктів, багатих цукром, за допомогою пристроїв для годування.

Як можна підвищити ефективність біологічної боротьби з попелицею

Бельгійське дослідження показало, що використання атрактантів може зробити великий внесок у біологічну боротьбу проти попелиць. Ці речовини ефективніше притягують комах до системи моніторингу, утримують гіперпаразитоїдів від врожаю та ефективніше приваблюють паразитичних ос до пристроїв для годування.

 

Читати по темі: Чисельність попелиці на полях по всьому світі невпинно зростає

Яку роль ці атрактанти відіграють у біологічному контролі

Для виявлення шкідника природні вороги використовують ароматизатори, які рослини виділяють при ураженні, або пахучі речовини, які шкідники виділяють самі. Ароматизатори, що виробляються мікроорганізмами, такими як бактерії та дріжджі, також можуть впливати на поведінку природних ворогів.

Які ароматизатори можуть залучати паразитичних ос

Католицький університет Левена (нідерландська — Leuven) за допомогою лабораторних тестів перевірив привабливість сумішей з органічними компонентами. Встановлено, що паразитична оса Aphidius colemani може бути притягнута одорантами, отриманими з бактерії Bacillus, тоді як ці ароматизатори насправді відлякують гіперпаразитарну осу Dendrocerus aphidum. Це дає можливість розробити синтетичну суміш.

Як виглядає така суміш

Бельгійський університет виявив, що синтетична суміш з 1% бензальдегіду та 99% стиролу є найбільш привабливою для паразитичних ос і відлякує гіперпаразитоїдів. На практиці було випробувано два дозатори з кількома концентраціями стиролу та бензальдегіду. Паразитичні оси найбільше приваблювались сумішшю в дозаторі Omnilure. Препарат був ефективним на відстані щонайменше 5 метрів.