29 березня 2024, 16:47, ЗЗР

Симптоми прояву хвороб та дефіциту елементів живлення на сої назвали фахівці

Як зазначив  Павло Материнський, менеджер технічної підтримки BASF Agricultural Solutions, серед хвороб, які можна сплутати з дефіцитом поживних елементів, — жовта мозаїка, септоріоз, пурпурний церкоспороз та ін.

У разі виявлення на листі сої симптомів. схожих на нестачу елементів живлення, варто провести або листкову, або ґрунтову діагностику, які вже дадуть чітку відповідь чи є дефіцит і яких саме елементів.

Втім, за словами фахівця, крім ознак на листках, є й інші фактори, які допоможуть краще розібратися — чи це хвороба, чи «голодування».

«По-перше, нестача елементів живлення часто проявляється на рослинах, що активно ростуть, коли відбувається активне споживання вологи та поживних елементів. І якщо якийсь із цих чинників в мінімумі, то рослина реагує. При цьому нестача фосфору, калію, азоту, марганцю, хлору в більшості випадків проявляється на нижніх або старих листках. Бор, молібден, цинк, залізо та інші мікроелементи – симптоматика нестачі цих елементів проявляється на молодих листках. Тобто якщо симптомам притаманна «ярусність», то найімовірніше це дефіцит елементів», — наголосив Павло Материнський.

Він додав, що нерідко проблематика із забезпеченням елементами «прив’язана» до мікрорельєфу поля. Десь улоговина, десь пагорб, відповідно є змивання чи промивання, або ж виходять на поверхню підстилаючі породи. Тоді прояви дефіцитів будуть концентруватись саме в таких місцях.

Крім того, слід враховувати погодні умови. Зокрема, якщо наявна посуха, то це означає відсутність в достатній кількості поживних елементів в розчиненому стані, рослина не може поглинати їх в необхідних обсягах. З’являються ознаки так званого «псевдо дефіциту». Нерідко в такому разі відбувається редукування нижніх листків.

Не слід забувати і про стан кореневої системи. Адже через поширення кореневих гнилей (фузаріозної, ризоктоніозної) припиняється надходження елементів живлення, що відображається на зовнішньому вигляді рослин.

«Якщо говорити про ознаки хвороб на сої, то вони часто також мають певну локалізацію. Зазвичай хвороба «заходить» з місць, де зберігається більше вологи, — від лісосмуг, улоговин тощо. Якщо ж поле більш-менш вирівняне, то поширення хвороби більш рівномірне по площі», — каже експерт.

Нерідко зараження збудником хвороби відбувається через комах-переносників. Скажімо, першою ознакою ідентифікації жовтої мозаїки, крім плямистого пожовтіння листків, є наявність попелиці. Вона є переносником збудника цієї хвороби. Крім того, жовта мозаїка сої часто локалізована в певних місцях — саме там, де поширений шкідник.

Експерт також надав посилання, за якими можна дізнатись, як виглядають:

  • дефіцит макро- та мікроелементів на сої

Symptom Identification Key for Nutrient Deficiencies in Soybeans | CropWatch (unl.edu)

Identifying Nurtrient Deficiency Symptoms in Soybeans (no-tillfarmer.com)

Identify and diagnose soybean nutrient deficiencies | Yara UK

  • прояви хвороб сої

Soybean Disease Diagnostic Series (PP1867) (ndsu.edu)

Soybean Disease Diagnostic Series | NDSU Agriculture

СОЯ (Glycine max (L.) Merr.) (yuriev.com.ua)

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Агрознавці: Особливості азотного живлення і гербіцидного захисту сої та інші тонкощі технології вирощування (ч.1)