19 серпня 2021, 08:00, Технології

Науковці з Данії розробили розумну систему зрошення для теплиць

Про це повідомляє hortidaily.com.

«Все, що вам потрібно, — це встановити датчики в ґрунті і мобільний телефон зі скачаним на нього додатком, і наша система допоможе заощадити воду і збільшити врожайність, — говорить Джеспер Алкеструп, засновник SoilSense. — Ми хочемо, щоб кожен виробник в світі мав доступ до інформації про своє зрошення, незалежно від розміру теплиці або ферми».

SoilSense працює в Данії, Швеції, Литві, Нідерландах, Угорщині, Перу і Кенії.

«SoilSense — це єдине рішення на ринку, яке поєднує в собі датчики, яким я довіряю, з інтерфейсом, який спрощує оптимізацію мого зрошення, — сказав провідний данський виробник Петер Стайб. — Я вже використовував інші системи раніше, і вони були дорогими і складними у використанні. З SoilSense я можу керувати всім цим зі свого робочого столу в один клік».

Читати по темі: В Україні впроваджуватимуть іригаційну реформу: боротьба з ерозією ґрунтів та посухою

Історія SoilSense почалася в 2017 році, коли Джеспер працював в Массачусетському технологічному інституті. Рішення компанії виявилися затребуваними в Африці і Південній Америці. Через пандемію команда розробників була змушена поїхати з Кенії, де було налагоджено роботу з виробниками авокадо, в Європу.

 

Дослідники переконалися, що у європейських аграріїв теж високий попит на інноваційні рішення в області зрошення. Сьогодні SoilSense пропонує свою інноваційну систему провідним виробникам теплиць, садів і відкритих полів в Скандинавії і ЄС.

«Ми поєднуємо надійне апаратне та інтелектуальне програмне забезпечення без необхідності складного налаштування обладнання. Все відбувається автоматично за допомогою запатентованого алгоритму, що аналізує дані про полив. Надійність цієї інновації була ключем для виробників і консультантів по садівництву, які довіряють нашій системі», — розповідає Джеспер.

На Полтавщині з’явиться власна програма зрошення сільгоспземель
Читати

Оскільки система повністю цифрова, технічне обслуговування механізмів також не потрібне, що дозволяє виробникам і консультантам зосередитися на оптимізації свого виробництва. Саме налагодження устаткування і технічне обслуговування були найбільшими перешкодами для багатьох аграріїв.

«За допомогою сенсорних технологій, включаючи тензометри або водяні знаки, агровиробники витрачають багато часу і грошей на заміну блоків або на обробку зібраних даних про стан грунту, — говорить датський виробник Оле Андерсен з Orskov Foods. — Моя попередня система була не просто дорогою. Це також вимагало від мене наукових знань про ґрунт і його гідрологію, щоб використовувати отримані дані».

SoilSense спонсорується інноваційними інвесторами: Planetary Impact Ventures і компанією Footprint, які підтримують підприємства, що вирішують глобальні кліматичні проблеми.