12 червня 2017, 16:25, Технології

Спаржа потребує глибокої оранки та ручного збирання

Про вирощування спаржі сайту kurkul.com розповів агроном «Розетта Агро» Володимир Остапенко.

Перша умова, якої варто дотримуватися аграріям, що вирішили вирощувати спаржу — глибока оранка. Адже коренева система спаржі сягає 1,5 м, а інколи навіть глибше.

РН ґрунту має бути 5,8-6,2. Зелену спаржу можна вирощувати на будь-яких типах ґрунтів, адже ми збираємо її надземні пагони, а от для білої спаржі краще підходять легкі ґрунти, це пов’язано зі способом її збирання, бо доводиться безпосередньо «копатися» в ґрунті.

Для посадки спаржі в першу чергу необхідні органічні добрива — до 60 т компосту. Глибина посадки зеленої спаржі складає 10-15 см, білої — 18-20 см. Висаджують її як вручну, так і механізовано, в середньому 25 тис. шт/га.

Біла спаржа формується в рядах, тому кожен рік її підсипають, у зв’язку з тим, що голівки коренів піднімаються до гори. Тому чим вища рослина в рядах, тим старше насадження.

Механізовано спаржу ніяк не зібрати, тому її збирають вручну. Внаслідок цього збір урожаю — найбільша стаття витрат. Білу спаржу після збору розміщують в холодному приміщенні з температурою +2°С, занурюючи в холодну воду. Такі маніпуляції потрібні для того, щоб продукт не запарювався і був якісним. Зелену також занурюють у воду, але «стоячи», адже якщо її покласти, у рослини почнуть рости пагони, продукт деформується і втратить товарний вигляд. Для збору використовують спеціальні ножі.

Урожайність зеленої спаржі на четвертий рік складає 6 т/га, білої — 8 т/га.

«В Україні ми пропонуємо вирощувати гібриди Баклім — 100% чоловічий гібрид, пізньостиглий, добре підходить для вирощування білої спаржі в умовах помірного клімату. Баклім також показує хороші результати при вирощуванні зеленої спаржі і добре підходить для збирання у другій половині сезону. Гролім — це ранній високоврожайний гібрид, який краще підходить для вирощування білої спаржі. Гійнлім — суперранній, підходить для швидких умов вирощування і білої, і зеленої спаржі», — коментує Володимир Остапенко.